Volledig scherm
Een ongeval in Dinkelland © News United / Dennis Nengerman

Fotograferen hulpverleners mag, VVD Dinkelland haalt bakzeil

DENEKAMP - Het opnemen van een verbod in de APV op het zonder toestemming fotograferen en/of filmen van hulpverleners is juridisch niet houdbaar. Die constatering doet het Dinkellandse college van B en W in een brief aan de VVD-fractie, die vragen over dit onderwerp had gesteld.

De liberalen hadden graag gezien dat er een artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening was opgenomen. Een toevoeging die recht doet aan het veiligheidsgevoel van de hulpverleners op het moment dat ze in actie zijn.

Vrijheid van meningsuiting

Juridisch lijkt dat echter geen haalbare kaart. In het kader van de vrijheid van meningsuiting is filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte in veel gevallen toegestaan. Op het moment dat een hulpverlener herkenbaar in beeld wordt gebracht, komt de privacywet (AVG) echter om de hoek kijken. In zo'n geval kan er sprake zijn van een schending van de privacy.

Publieke personen

De praktijk wijst uit dat veel rechters van mening zijn dat 'publieke personen', waartoe politieambtenaren ook worden gerekend, 'een grotere inbreuk op hun levenssfeer moeten toestaan dan privépersonen'. Een aanpassing van de APV zoals de VVD die bepleit, is een 'vergaande beperking van de vrijheid van informatievergaring'. Mocht die behoefte er wel zijn bij een groot deel van de samenleving, dan moet dat wettelijk worden geregeld.

Oldenzaal e.o.