Volledig scherm
De familie Hellegers won een prijsvraag over de lokale opwekking van duurzame energie met het plan om het parkeerterrein van hun horecabedrijf Frans op den Bult te overkappen met zonnepanelen. © gemeente Dinkelland

‘Frans op den Bult’ in Deurningen wil duurzame energie opwekken

DEURNINGEN - Een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en een zonneweide op het terrein van het horecabedrijf aan de Hengelosestraat. Met dit plan leverde ‘Frans op den Bult’ het beste idee in voor het lokaal en duurzaam opwekken van energie.

Wie in Dinkelland komt met het beste idee voor de duurzame opwekking van energie? Dat was de inzet van een prijsvraag die begin vorige maand door de gemeente Dinkelland en Natuur en Milieu Overijssel werd gelanceerd. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van  Natuur en Milieu Overijssel, Saxion-docent Rik Zeeuwen en Essenkracht ( een samenwerkingsverband van inwoners van de gemeente Tubbergen dat duurzame initiatieven in deze gemeente  wil versnellen) maakte donderdagmiddag de winnaar van de prijsvraag bekend.

Zonneweide

Dat gebeurde op locatie, in de horeca-onderneming van Irma en Frans Hellegers. Zij hebben een plan ontwikkeld voor de verduurzaming van het bijna 200 jaar oude familiebedrijf. Het parkeerterrein, dat plaats biedt aan circa 250 trucks, zou met zonnepanelen moeten worden overdekt. De ambitie omvat ook de realisatie van een zonneweide op het terrein en de plaatsing van een verticale windmolen, een kleinere variant op de standaard windmolen. Naast een geldprijs van 500 euro kan de familie Hellegers nu, bij het nader uitwerken van de plannen, ook rekenen op ondersteuning door NMO.   

Zelfvoorzienend

 „Wij zijn de zesde generatie”, vertelt Irma Hellegers, „en denken dus aan de toekomst van onze bedrijf en aan innovatieve mogelijkheden. Dus ook op het gebied van duurzaamheid. We doen dat samen met onze dochter Pauline, die straks de zevende generatie is. Zij kwam ook met het idee om een educatief aspect erbij te betrekken. Het idee is om scholen uit te gaan nodigen, zodat leerlingen hier straks kunnen zien hoe het werkt. We hopen in de toekomst zelfvoorzienend te worden. Als het kan, willen we Deurningen daar ook van mee laten profiteren.”

Kanttekening

Bij het beoordelen van de inzendingen toonde de jury zich vooral onder de indruk van de originaliteit van het plan, de hoge energie-opbrengst en de aandacht voor het educatieve aspect.  Een kritische kanttekening werd nog wel geplaatst bij het onderzoek naar de mogelijke plaatsing van een verticale windmolen. Met het huidige beleid van de provincie is windenergie nu nog geen optie.    

  1. Marga Bult onder vuur na ‘grapje’ over Zwarte Piet en Humberto Tan: ‘Ik ben geen racist’

    Marga Bult onder vuur na ‘grapje’ over Zwarte Piet en Humberto Tan: ‘Ik ben geen racist’

    Marga Bult heeft veel kritiek op sociale media gekregen, nadat ze zondagavond tijdens het televisieprogramma Café Hendriks & Genee een naar eigen zeggen onschuldig grapje maakte over Humberto Tan. De Twentse zangeres wordt op Twitter en Facebook uitgemaakt voor racist. “Je kunt tegenwoordig echt niets meer zeggen. Ik sta voor een multiculturele samenleving en ben absoluut niet racistisch.”

Oldenzaal e.o.