Volledig scherm
Omdat koolmezen dol zijn op eikenprocessierupsen geeft de gemeente Dinkelland 300 gratis nestkastjes weg.

Gratis nestkastjes tegen processierups in Dinkelland

DENEKAMP - Een voorjaarscadeautje voor maximaal 300 gezinnen in Dinkelland. In de strijd tegen de eikenprocessierups krijgen alle inwoners de kans een gratis nestkastje aan te vragen bij de gemeente.

De nestkastjes zijn met name bedoeld voor koolmezen, omdat die veel eikenprocessierupsen eten. Door de kastjes vooral op te hangen in de buurt van eikenbomen hoopt de gemeente de komst van koolmezen te stimuleren.

Overlast neemt toe

„We zien het aantal rupsen en de overlast hiervan de laatste jaren toenemen", vertelt wethouder Ben Blokhuis. Door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit heeft deze rups onvoldoende natuurlijke vijanden. Met het ophangen en de uitgifte van nestkastjes hoopt de gemeente de komst van insecten en koolmezen bij eikenbomen te kunnen stimuleren.

Mailen

Tot 7 maart kunnen inwoners van de gemeente Dinkelland een nestkastje aanvragen via www.boerderijcampus.nl/nestkastjes. De actie geldt zolang de voorraad (300 stuks) strekt. Per adres kan één kastje worden aangevraagd. Deelnemers aan de sociale werkvoorziening van de Stichting Participatie Dinkelland hebben de kastjes als bouwpakket aangeleverd. Vervolgens hebben bewoners en deelnemers van de Boerderijcampus Erve Meinders de kastjes in elkaar gezet. 

Oldenzaal e.o.