Volledig scherm
PREMIUM
© Emiel Muijderman

Het dilemma van Natura 2000: hoe hou je de natuur én de boer in leven

reportageDENEKAMP - Landbouw en natuur, het schuurt in Natura 2000-gebied Stroothuizen. Waar nu nog de koeien lopen, staat de grond straks deels onder water. Boeren moeten hun grond inleveren. Liefst zien ze een ruil met grond die ze wel volop kunnen benutten. Maar duidelijkheid is er nog niet en boeren maken zich zorgen. „Onze groeimogelijkheden worden ons ontnomen.”

Vijftien Twentse en vijf Achterhoekse gebieden maken deel uit van het Europese natuurnetwerk Natura 2000. Ze zitten in verschillende fases van uitvoering. Het ene gebied is nog maar net aangewezen als Natura 2000, in het andere gebied zijn de plannen in een vergevorderd stadium.

In Twente zijn dat: 1. De Borkeld; 2. Landgoederen Oldenzaal; 3. Dinkelland, Punthuizen en Stroothuizen; 4. Lonnekermeer; 5. Aamsveen; 6. Sallandse Heuvelrug; 7. Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek; 8. Lemselermaten; 9. Bergvennen en Brecklenkampse Veld; 10. Witte Veen; 11. Buurserzand en Haaksbergerveen; 12. Dinkeldal; 13. Springendal en Dal van de Mosbeek; 14. Engbertsdijksvenen; 15. Het Wierdense Veld.

In de Achterhoek: 1. Wooldse Veen; 2. Bekendelle; 3. Willinks Weust; 4. Korenburgerveen; 5. Stelkampsveld.

Het licht glooiende Stroothuizen aan de rand van Denekamp, is een prachtig stukje natuur. Heidevelden, het zeldzame lelieachtige beenbreek dat hier en daar opduikt, het drooggevallen ven waar over de craquelé bodem bruine kikkers opspringen. De waterlobelia kwam er ooit voor en de hoop is dat die terugkeert, als de natuurmaatregelen in Natura 2000-gebied Stroothuizen hun beslag krijgen.
Niels Bronsgeest van Staatsbosbeheer vertelt er vol passie over, terwijl hij leden van Provinciale Staten van Overijssel en andere betrokkenen bij Natura 2000 het gebied laat zien. Als projectleider van de gebieden Punthuizen/Stroothuizen vertelt hij over de natuur en de plannen die er zijn om het te verbeteren. 

Oldenzaal e.o.

poll

Fons Maathuis begint met een nieuwe partij

Fons Maathuis begint met een nieuwe partij

  • Begrijpelijk, D66 paste ook niet bij hem (10%)
  • Belachelijk, dit is zetelroof ten koste van D66 (11%)
  • Hij is niet meer geloofwaardig met z'n vierde partij (80%)
1160 stemmen