Volledig scherm
© Thinkstock

Hier wonen de grootste zuipschuiten van onze regio

ENSCHEDE - De grootste zuipschuiten van onze regio wonen in Dinkelland. In die gemeenten is het percentage aan overmatige drinkers het hoogst (11 procent). Dat blijkt uit cijfers van de GGD waarover RTL Nieuws gisteren berichtte.

Uit deze schattingen blijkt ook dat mensen uit de gemeente Almelo relatief weinig alcohol drinken. Slechts 6 procent van de inwoners staat daar bekend als overmatige drinker. Hierna zijn Enschede, Hengelo, Twenterand, Winterswijk en Aalten gemeenten met de minste drinkers in deze regio met 7 procent overmatige drinkers.

Wanneer overmatige drinker?

Officieel ben je een overmatige drinker als je per week gemiddeld 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol drinkt. In ons land is ongeveer één op de elf volwassenen (9 procent) een overmatige drinker. De gemeente Tubbergen ligt qua percentages op dat landelijke gemiddelde.

Landelijk gezien spannen de gemeenten Laren, Noordwijkerhout en Bergen de kroon. Daar drinkt 13 procent van de plaatselijke bevolking buitensporig veel alcohol.

Wanneer ongezond?

Om gezond te blijven moeten mensen hooguit vijf à zes glazen wijn of bier per week drinken. Wie meer drinkt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit een grote literatuurstudie die vandaag wordt gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Voor de studie werden 83 onderzoeken in verschillende landen met gegevens van bijna 600.000 alcoholdrinkers naast elkaar gelegd. Aan het onderzoek werd ook meegewerkt door wetenschappers van het Erasmus MC.

In Nederland komt het advies van de Gezondheidsraad voor verantwoord alcoholgebruik overeen met de uitkomst van de studie: drink geen alcohol, of hooguit één glas per dag. In andere landen ligt die grens veel hoger.

Volledig scherm
Percentage overmatige drinkers in Twente en de Achterhoek © Still

Oldenzaal e.o.