Hoe is het om blind te zijn? Met simulatiebril door Denekamp

VideoDENEKAMP - Hoe het is om je als blinde of slechtziende te begeven in het verkeer? Eng. In het kader van de Dag van de Witte Stok liep ik samen met burgemeester John Joosten van Dinkelland een korte route door Denekamp. Mét taststok en simulatiebril. 

„Ga eens aan de kant, jullie houden de boel op.” Een oudere man op een fiets kijkt boos achterom. Tenminste, dat zegt een van de medewerkers van Bartiméus, een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking. Zelf zie ik niets. 

Bewustwording

Verslaggever Elke Agten (l) ervaart hoe het is om je als blinde door het verkeer te moeten begeven.
Volledig scherm
Verslaggever Elke Agten (l) ervaart hoe het is om je als blinde door het verkeer te moeten begeven. © Frans Nikkels

Het is tekenend voor hoe sommige weggebruikers omgaan met mensen die blind of slechtziend zijn, zegt Reenine Oortman van Oogvereniging Overijssel. Aan haar linkeroog is ze volledig blind, rechts ziet ze nog voor één procent. Ieder jaar rond deze tijd worden op diverse plekken in het land activiteiten gehouden in het kader van De Dag van de Witte Stok.

Waar het vooral om draait? Bewustwording. „In het verkeer ontstaan er nog te vaak gevaarlijke situaties die ervoor zorgen dat blinden of slechtzienden nauwelijks nog de straat op durven”, zegt Oortman. „Mensen raken zo in een isolement.”

Geluid

Om hier op een ludieke manier aandacht voor te vragen, daagde de organisatie Joosten uit om het zelf eens te ervaren. Zelf ben ik ook wel benieuwd. Samen met hem en twee vrijwillige voorbijgangers loop ik met een geblindeerde bril en taststok een rondje door Denekamp.

Het is gek hoe belangrijk geluid ineens wordt. Ik volg de rustige stem van Reenine: ’Pas op, voel je die stoeprand? We gaan zo oversteken, hoor je nog auto’s? Steek je arm uit, maar hou je stok recht naar beneden, zo ziet een automobilist dat je wilt oversteken. Wijs nu met je stok vooruit en loop maar verder.’ 

Naast dat je volledig moet vertrouwen op de goedheid van je omgeving, word je er ook erg moe van. „Klopt”, zegt Oortman. „Je bent constant aan het opletten, dat kost bergen energie.” Des te meer besef ik mij dat ze, naast blindengeleidehond Sibbe, vaak genoeg alleen de straat op moet. Zonder een stem die aanwijzingen geeft. 

Quote

Je bent constant aan het opletten, dat kost bergen energie

Schrik

De burgemeester kent het dorp natuurlijk op z’n duimpje, dus wanneer we bij De Schout aankomen, voelt hij aan de mat dat we het hotel passeren. „Ik schrik ervan hoeveel automobilisten deze delegatie van slechtzienden negeren”, vertelt hij na afloop. „Wel goed om ook eens de andere kant van de medaille te ervaren.”

Wat de initiatiefnemers met deze ludieke actie concreet willen bereiken? Reenine: „Kijk ik puur naar Denekamp, dan mis ik op sommige kruispunten en oversteekplekken de geribbelde tegels. Verder vind ik het heel belangrijk dat automobilisten beter opletten en te allen tijde stoppen wanneer er iemand met een visuele beperking wil oversteken.” Ik zet mijn bril af en knipper even tegen het felle licht. De wereld is er weer. Althans, voor mij.

Oldenzaal e.o.