Volledig scherm
De Sint Nicolaaskerk in Denekamp © Wim Corduwener

Hoe ziet Dinkelland er in 2030 uit.

DENEKAMP - Al zeventig jaar gaat het echtpaar naar de kerk in Deurningen. Al die tijd zitten ze iedere zondag naast elkaar op hun vaste plek voorin de kerk. Maar de kerk wordt leger. Wat nu te doen? De hoge kosten voor de zondagsdienst blijven betalen of de kerk voor andere doeleinden gebruiken? „Als het aan het echtpaar ligt, behoudt de kerk zijn diensten”, zegt Niek Oude Nijhuis, buur(t)man van Deurningen. „Maar de jongeren in Deurningen willen iets heel anders. Het blijft een icoon voor Deurningen. Welke functie het krijgt, is aan de bewoners van het dorp.”

Het is een omschakeling in de manier van denken en opereren. „Niet de wethouders bepalen wat verandert, maar de bewoners”, legt wethouder Ilse Duursma uit. „Met het project ‘Mijn Dinkelland 2030’ vragen we alle bewoners in de gemeente mee te denken over de toekomst van hun dorp of stad. Wat vinden zij belangrijk? Hoe ziet een dorp als Weerselo er in het jaar 2030 uit?”

Veranderingen
„Juist nu is het belangrijk om over deze toekomst na te denken”, zegt projectleider Ellen List. „Binnen de komende vijftien jaar gaat er veel veranderen in de samenstelling van de gemeente. Mensen moeten dan ook bewust worden van de veranderingen die gaan komen. Het is niet vanzelfsprekend dat alle faciliteiten blijven.”

Oldenzaal e.o.