Volledig scherm
In stijl geklede vrijwilligers van Huis Singraven vertellen de bezoekers van de open dag hoe het er vroeger aan toe ging. © Emiel Muijderman

Huis Singraven in Denekamp in rococo-sferen

DENEKAMP - Lange rijen wachtenden zondag op eerste open dag van Huis en Landgoed Singraven. De bezoekers gingen er eeuwen terug in de tijd en konden koetsen met schijfremmen bewonderen alsook theekopjes zonder oortjes.Antieke porseleinen theekopjes zonder oortjes, oude koetsen met schijfremmen achter of een schilderij met een afbeelding van ‘de witjes’ dat in 3D lijkt te zijn geschilderd; het zijn zeker ook dergelijke de details die een bezoek aan Huis en Landgoed Singraven bij Denekamp de moeite waard maken. Zondag stalen ongeveer twintig rijtuigen met aanspanning de show met een parade over de oprijlaan. Op dat moment stond er al een fikse rij wachtenden voor de dienstingang van het herenhuis want de organisatie liet telkens maximaal 35 bezoekers toe.

Zodra er bezoekers naar buiten kwamen, mocht eenzelfde aantal naar binnen voor een kijkje op de benedenverdieping van het al jaren niet meer bewoonde huis. Bezoekers konden een kijkje nemen in de grote salon, theekamer en de werkkamer en bibliotheek van de laatste bewoner Willem Laan (1891-1966). Vrijwilligster Carla oude Alink, in het dagelijks leven operatieassistente, nam alle tijd om het nodige te vertellen over de functies van de ruimtes en de fraai uitgestalde inboedel. Daaronder een strak ingedekte dinertafel met antiek porselein uit de Elzas. Zij legt ook uit waarom de theekopjes geen oortjes hebben. „De dames dronken hun thee uit het schoteltje. Het kopje was er om de thee over te gieten. In deze theesalon zaten de dames ook te handwerken”, vertelt Carla. Voor wie deze open dag gemist heeft, is er zondag 21 augustus een tweede kans.

Oldenzaal e.o.