Volledig scherm
© ANP Kippa

Humberto Tan reageert op Zwarte Piet-uitspraak Marga Bult: ‘Ze bedoelde het niet verkeerd’

Humberto Tan heeft maandagavond op zijn eigen Facebook-pagina gereageerd op de Zwarte Piet-uitspraak van Marga Bult. De Twentse diva gaf zondagavond in het programma Café Hendriks en Genee  antwoord op de vraag wie volgens haar het Songfestival 2020 moet gaan presteren. Chantal Janzen en Humberto Tan zouden een goede combinatie zijn: ‘Ook om het kleurtje. Verder lijkt het mij een prima duo'. 

Deze uitspraak viel bij verschillende mensen verkeerd en er ontstond veel ophef op social media. Tan nam maandagavond wat kou uit de lucht. “Laat ik heel duidelijk zijn”,  begint Tan zijn bericht: “Ik zou graag het Songfestival presenteren, maar liever niet met een pruik op, rode lippenstift, oorbellen en pofmouwen...”

Eigenlijk geeft Marga Bult volgens Tan een compliment door Chantal Janzen en hem naar voren te schuiven. “Ik zie en voel het ongemakkelijke pijnpunt in haar uitspraak, maar ik zie ook dat Marga het niet verkeerd bedoeld heeft. In deze tijd van groepen die tegenover elkaar staan, grijp ik terug op wat ik eerder heb gezegd over deze discussie: laten we koel blijven in het hoofd en warm in het hart. Hard tegenover elkaar blijven staan is het makkelijkst, maar daar schieten we maatschappelijk helemaal niks mee op. Ik zoek verbinding.”

Sjors en Sjimmie

Quote

Ik zou graag het Songfesti­val presente­ren, maar liever niet met een pruik op, rode lippen­stift, oorbellen en pofmouwen...

“Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro-Zwarte Piet zijn. Aanpassing van de knecht neemt racisten wind uit de zeilen en maakt onze samenleving mooier, inclusiever, moderner. Google eens Sjors en Sjimmie en kijk naar Sjimmie uit de jaren vijftig. Die tekeningen kunnen echt niet meer! De boezemvrienden zijn gemoderniseerd en daarom bestaan ze nog steeds. Hou het Sinterklaasfeest fris en fruitig door de knechten te moderniseren. Laten we blijven proberen elkaar mee te nemen in onze gevoelens, laten we elkaar beter maken door naar onze kwaliteiten te kijken en niet naar onze tekortkomingen. Laten we rekening met elkaar houden omdat woorden pijn kunnen doen en laten we elkaar duidelijk maken wélke woorden pijn doen.” 

Marga Bult

De Twentse zangeres is na de uitzending op Twitter en Facebook uitgemaakt voor racist. “Je kunt tegenwoordig echt niets meer zeggen. Ik sta voor een multiculturele samenleving en ben absoluut niet racistisch”, reageerde Bult maandag tegen de Twentsche Courant Tubantia.  “Ik krijg ook privéberichten van andere bekende Nederlanders die er net zo over denken, maar die durven dat niet hardop te zeggen. Misschien terecht, want in dit land kun je bijna niets meer zeggen.” 

Volledig scherm
Marga Bult zat zondag aan tafel bij Hendriks en Genee. © Screenshot

Oldenzaal e.o.