Injecteren van afvalwater door de NAM in Twente per direct onder verscherpt toezicht
ROSSUM - Omwonenden van injectieputten in het noorden van Twente reageren verbijsterd op het nieuws dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onder verscherpt toezicht is gesteld. Ze overwegen aangifte te doen, nu duidelijk is dat het Staatstoezicht io de Mijnen (SodM) concludeert dat de NAM zijn wettelijke plicht bij het injecteren van afvalwater verzaakt.
Sinds 2011 injecteert de NAM dagelijks miljoenen liter licht vervuild proceswater in lege gasvelden in Twente, water afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek. Het wordt via een buizenstelsel aangevoerd en een kilometer diep onder de grond gebracht via injectieputten in de gemeente Dinkelland.
Niet gemeld
Het SodM ontdekte dat de NAM problemen bij één van die putten niet tijdig onderkende, onderzocht en meldde bij de toezichthouder. In 2017 al was er iets mis bij de injectie aan de Tramweg in Rossum. De waarschuwing van een opvallende drukdaling werd echter genegeerd en pas maart 2021 werd het SodM erover ingelicht.
Kwaad
Buurtbewoner en raadslid Benny Thijkotte (Lokaal Dinkelland) zegt dat de buurt rond injectieputten ROW-2 en ROW-7 zich beraadt op het doen van aangifte. Thijkotte: „We zijn ontsteld, kwaad en verdrietig. Er was al geen vertrouwen. Nu is het wantrouwen terecht. Een incident uit 2017 is niet gemeld, terwijl we voortdurend vragen hebben gesteld.”
Thijkotte vindt dat de NAM per direct met alle lozing van vervuild water moet stoppen en de twee andere nog werkende putten ROW-4 en ROW-5 moet sluiten. „We hebben dat altijd gevonden en deze informatie versterkt onze opvatting. Er zijn prima alternatieven als filteren en recyclen,” zegt hij.
Afbrokkelen
Wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland reageert dat het goed is dat het SodM kritisch toezicht houdt. Het vertrouwen in de NAM brokkelt ook bij het gemeentebestuur verder af. Ook hij vindt dat het injecteren van het water in Twentse bodem niet van deze tijd is.
Thijkotte merkt op dat buurtbewoners langdurig zeer ernstige overlast hebben gehad door het onderzoek naar injectieput 2. De locatie aan de Tramweg veranderde in een fabrieksterrein. Hij zegt dat het onacceptabel is als onderzoek naar injectieput 7 dezelfde overlast veroorzaakt.
Afkoelen
Statenlid Robert Jansen (GroenLinks) wil dat nu alles op alles wordt gezet om in elk geval voorlopig alle waterinjectie in Twente te stoppen. Hij spreekt van een afkoelperiode waarin nader onderzoek moet uitwijzen of hervatting nog wel acceptabel is. Voor hem mag het definitief ophouden.
Hij maakt zich zorgen over een mogelijk intensiever gebruik van de putten 4 en 5 nu ook put 7 dicht is. In het belang van de olieproductie is volgens hem bij de NAM de verleiding groot om daar meer afvalwater in kwijt te raken. Dat zou tot een hogere druk kunnen leiden met zelfs aardbevingen tot gevolg.
3 miljoen liter
Woordvoerder Hein Dek van de NAM zegt dat momenteel het water dat over drie putten werd verdeeld nu in de twee overgebleven putten stroomt. Het gaat om gemiddeld 3 miljoen liter per dag. Die kunnen dat volgens hem aan en met deze hoeveelheid blijft de NAM binnen de ruimte van de vergunning.
Het bedrijf zegt dat het wel zaak is zo snel mogelijk 7 weer in gebruik te kunnen nemen. „In geval van onderhoud of een stop hebben we maar één put ter beschikking en dan heeft dit gevolgen voor de olieproductie in Schoonebeek”.
NAM voert controles op
De NAM zegt gehoor te geven aan het verzoek van het SodM de monitoring van de andere actieve waterinjectieputten te intensiveren. NAM: „Het SodM zal daarnaast de waterinjectie op de andere actieve waterinjectieputten ROW-4 en ROW-5 de komende tijd extra controleren, zodat deze veilig en verantwoord voortgezet kan worden.”
Plicht
Het SodM vindt het noodzakelijk stevig op te treden. „Je zou kunnen zeggen: Er is geen water weggelekt, er is geen schade aan het milieu, dus het valt wel mee. Maar wij vinden het wel zeer kwalijk”, zegt woordvoerster Cynthia Heine.
Ze legt uit dat een goed toezicht op mijnbouwondernemingen zoals de NAM alleen functioneert als de werkzaamheden goed worden gemonitord en het bedrijf bereid is de problemen die zich aan het oog onttrekken te melden. „Dat goede meldgedrag is een wettelijke plicht”, zegt ze. Niet voldoen aan die plicht is strafbaar en daarom heeft het SodM het OM ingelicht.
Vooraf
Het SodM houdt tot nader orde alle stromen van proceswater dat gebruikt wordt bij de oliewinning van de NAM in Schoonebeek nauwkeurig in de gaten. Dit verscherpte toezicht gaat er niet vanuit dat de NAM het wel goed zal doen en dat controle achteraf voldoende is, maar leidt ertoe dat het SodM vooraf in het proces al meekijkt.
Ook zal er op leidinggevend niveau vaker contact zijn. Het SodM houdt het verscherpte toezicht vol zolang dat nodig is. Een dergelijk ingrijpen duurde bij de NAM in Delfzijl een jaar. Het verscherpte toezicht bij Nouryon (voorheen AkzoNobel) vanwege vergelijkbaar gedrag rond de zoutcavernes in Twente is nog altijd niet opgeheven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Nog drie teams in de race voor promotie naar hoofdklasse: Beuningen, Lattrop en Losser
De spanning is te snijden in de eerste klasse van de klootschietcompetitie. Met nog een wedstrijdzondag te gaan staan Beuningen en Lattrop-Breklenkamp met een gelijk aantal punten bovenaan, op de voet gevolgd door Vooruit Losser met slechts twee punten achterstand.Denekamp -
PREMIUMcolumn
Met dank aan mijn zoon zagen we in Huize Scheper de verpletterende zege van BBB al van mijlenver aankomen
Zonder mezelf op de borst te willen slaan, maar de historische overwinning die de BoerBurgerBeweging (BBB) woensdag boekte kwam in Huize Scheper niet uit de lucht vallen. Niet dat ik over een hoogontwikkeld politiek f fingerspitzengefühl beschik. Deze eenvoudige stadsverslaggever staat ver van het Haagse Binnenhof. En ik beschik niet over de bronnen, die Joost Vullings, Wouter de Winther of Xander van der Wulp wel hebben.Denekamp -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Twentse stellen die getrouwd willen blijven, kunnen het beste in Tubbergen gaan wonen
In Tubbergen is maar 4,5 procent van de inwoners gescheiden, blijkt uit een data-onderzoek van vergelijkingssite Independer. Dat is het laatste percentage van heel Twente. Ook in Rijssen-Holten wonen relatief weinig gescheiden mensen: 5,1 procent van de inwoners is opnieuw vrijgezel.Enschede, Tubbergen
-
PREMIUM
Injecteren afvalwater NAM in Twente per direct onder verscherpt toezicht; melding van nalatigheid bij OM
ROSSUM - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt per direct alle activiteiten van de NAM in Twente rondom de injectie van productiewater, afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek, onder verscherpt toezicht. Aanleiding is het onderzoek van de NAM naar de scheur in de buitenbuis van een injectieput in Rossum. Het SodM heeft dit onderzoek beoordeeld en het Openbaar Ministerie ingelicht. -
-
-
PREMIUM
Die dronken Facebookfoto of onbeholpen tweet: waarom is gegevens van het internet af krijgen zo moeilijk?
Docent Thijs Poelhekke staat pas twee dagen voor de klas van het Montessori College Twente in Hengelo als hij wordt ontslagen. Reden? Leerlingen hebben Poelhekke gegoogeld en vinden oude maar extreme (vooral seksueel getinte) teksten en afbeeldingen die de voormalig stadsdichter van Raalte op sociale media plaatste. Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om je online verleden uit te wissen?Hengelo -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging