Volledig scherm
Een fotoshoot met koningspython Loesje lokte maandagmiddag vele kinderen naar het museum Natura Docent Wonderryck in Denekamp. © Robin Hilberink

Koningspython Loesje lokt jeugd Denekamp naar museum

DENEKAMP - Met de koningspython Loesje heeft Natura Docet Wonderryck Twente een echte publiekstrekker in huis. De kinderen die graag op de foto wilden met Loesje stonden er maandagmiddag weer voor in de rij. Eric Mulder, curatopr van het Denekampse museum, legt uit hoe deze bijzondere slang in zijn terrarium belandde.


Mulder: „Bijna drie jaar geleden had het Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling ‘Herfsttooi Paradijs’. In het kader van die expositie waren ook kunstwerken te zien die te maken hebben met het paradijs. Twee maanden voor aanvang van de expositie werd ik gebeld met de vraag of ik misschien iemand kende die een lezing kon verzorgen over de slang in het paradijs. Ik vond dat zo’n leuk onderwerp dat ik besloot het zelf te gaan doen.”

Website
Omdat het daarna stil bleef vanuit Enschede besloot Mulder een kijkje te nemen op de website van het museum aan de Lasondersingel. Daarop las hij, tot zijn niet geringe verbazing, dat ‘de heer Mulder een python mee zou nemen die geaaid mag worden’. „Daar had ik dus helemaal niet op gerekend”, vertelt de curator.

Kweker
Om niet met lege handen te komen, ging hij Googlen onder ‘python’ en ‘te koop’. Zo kwam Mulder uit bij een kweker in Hillegom. „Toen ik Loesje kocht, was het net een grote regenworm die je in de hand hield. Maar deze slang kan wel twee meter lang worden. Het is een dier dat legaal mag worden gehouden. Uiteindelijk heb ik voor die lezing een wetenschappelijk verhaal geschreven over de vraag waarom een slang geen poten heeft”, lacht Mulder.

Opgewonden
De kinderen die op de foto gingen met Loesje liepen overigens geen gevaar. „Alleen als ze net gegeten heeft, kan ze een beetje opgewonden raken. Dan heb je hulp nodig om haar van je arm te halen.”

Oldenzaal e.o.