Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

'Koninklijk huis komt te weinig in Noordoost-Twente'

OLDENZAAL - Het koninklijk huis komt veel te weinig naar Noordoost-Twente. Dat zou best eens wat vaker mogen gebeuren, zegt oud-wethouder Jan Lempsink van Oldenzaal in de aanloop naar het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima komende donderdag.

Hij wijst erop dat het 17 jaar geleden is dat er voor het laatst koninklijk bezoek was. Toenmalig koningin Beatrix bezocht toen Oldenzaal vanwege het 750-jarig bestaan van de stad. Jan Lempsink (71) was toen van de partij als wethouder en als loco-burgemeester. Hij liep op amper een meter afstand van koningin Beatrix tijdens de stadswandeling. Maar tot een gesprek kwam het niet. Dat liet het strakke protocol niet toe. Wel werd Lempsink aan het einde van het bezoek in de Grote Sociëteit aan de koningin voorgesteld. Ook hier bleef het contact beperkt tot een vriendelijk knikje.

Geheimzinnig
Wat Lempsink vooral is bijgebleven is de geheimzinnigheid waarmee het bezoek werd omgeven. „Alles was tot op de seconde geregisseerd”, weet Lempsink. „Alleen toenmalig burgemeester Peter Cammaert was op de hoogte van wat er precies gebeurde. De hofhouding overlegde alleen met hem. Ook als loco-burgemeester werd ik overal buiten gehouden. Cammaert heeft me vlak voor het bezoek uiteindelijk wel ingelicht maar zeer vertrouwelijk.”

Visitekaartje
Jan Lempsink is voor donderdag als raadslid uitgenodigd voor het gastenvak achter het beeld van Karel en Toon Borghuis achter de Plechelmusbasiliek. „Ik zie ernaar uit. Vooral naar Máxima. Zij is hét visitekaartje van ons land. Bovendien mogen ze wel wat vaker hier komen. Eén keer in de 17 jaar is heel weinig.”

Oldenzaal e.o.