Wethouders Ilse Duursma en Benno Brand in gesprek met Dennis Rerink en Annette van Gaalen van Erfgoed Bossem in Lattrop. Het is een voorbeeld van herbestemming agrarische bedrijven op platteland van Dinkelland.
Volledig scherm
PREMIUM
Wethouders Ilse Duursma en Benno Brand in gesprek met Dennis Rerink en Annette van Gaalen van Erfgoed Bossem in Lattrop. Het is een voorbeeld van herbestemming agrarische bedrijven op platteland van Dinkelland. © Robin Hilberink

Krapte op arbeidsmarkt in Dinkelland: ‘Straks is iedereen hard nodig’

Van krimp naar kansLATTROP - De vergrijzing zorgt voor verdere krapte op de arbeidsmarkt. Dinkelland probeert op vele manieren jongeren aan zich te binden en oudere werknemers interessant te houden voor banen. Daarnaast biedt herbestemming van vrijkomende boerenbedrijven kansen op meer werk op het platteland. 

Van krimp naar kans
Het is 2030. De fictieve familie Oude Krimphuis heeft te maken met de effecten van krimp in Noordoost-Twente. In deze aflevering de 50-jarige Jos. Gaat hij na een reorganisatie bij zijn bedrijf een nieuwe baan vinden?

Benno Brand stelt het met enige aarzeling vast. „Het is een beetje beschamend om te zeggen, maar studenten kunnen nog geen drie bedrijven uit hun eigen kern noemen. Daar is weleens onderzoek naar verricht.” Dat moet hoognodig veranderen, zegt de wethouder economische zaken van Dinkelland.

Zeker met het vooruitzicht dat het door de afname van de bevolking en toenemende vergrijzing voor ondernemers moeilijker zal worden aan personeel te komen. „We hebben veel mooie bedrijven die met verrassende dingen bezig zijn, maar jongeren weten het niet. Daarom zijn we ook in overleg met het Carmel om snuffelstages te organiseren. Dichtbij huis kunnen jongeren interessant werk vinden”, verzekert Brand (57).

Oldenzaal e.o.