Volledig scherm
Het kunstwerk van Willem Wilmink.

Kunstwerk van Willem Wilmink op Kuiperberg niet gestolen, maar even weg voor onderhoud

OOTMARSUM - Schijn bedriegt. Bij de gemeente Dinkelland kunnen ze daar ook over meepraten. De gang naar het politiebureau om aangifte te doen van diefstal van het glazen eerbetoon aan dichter Willem Wilmink op de Kuiperberg bleek uiteindelijk niet nodig. Kunstenares Desirée Groot Koerkamp had haar creatie opgehaald voor wat kleiner onderhoudswerk.

Even leek het er donderdagmiddag op dat er sprake was van een serieus misdrijf. Een woordvoerder van de gemeente Dinkelland bevestigde dat het kunstwerk was verdwenen en dat er aangifte van diefstal zou worden gedaan bij de politie. 

Uren later meldt diezelfde woordvoerder zich weer. Van diefstal is geen sprake. Groot Koerkamp had het glaskunstwerk meegenomen naar haar atelier om het wat op te knappen. De kunstenares wilde nog een briefje achterlaten, maar dat was er ongelukkigerwijs toch bij ingeschoten. Met als gevolg dat de gemeente eventjes in de veronderstelling verkeerde dat het kunstwerk was meegenomen. 

Eerbetoon

Het kunstwerk met daarop een afbeelding van Wilmink werd in 2011 onthuld, als eerbetoon aan de Enschedese dichter die als kind, tijdens de Tweede Wereldoorlog, een tijdje op de Kuiperberg in Ootmarsum woonde. 

Reden voor Heemkunde Ootmarsum om Groot Koerkamp een monument te laten maken. Pal naast de Joodse begraafplaats, waar hij een gedicht over schreef, en dicht bij de oriëntatietafel. De kunstenares beeldde het gezicht van Wilmink en zijn gedicht ‘Jödnkearkhof Oatmörsken’ af op glas. 

Beschadigingen en vandalisme

In 2014 werd het kunstwerk voor de eerste keer beschadigd door vandalen. Viel de schade toen nog mee, de tweede keer in 2017 was dat zeker niet het geval. Vermoedelijk werd toen een zware kei op de glasplaten gegooid. De schade bleek uiteindelijk niet te herstellen. Reden voor de gemeente Dinkelland om Groot Koerkamp de opdracht te geven voor het maken van twee nieuwe glasplaten met een nieuwe afbeelding van Wilmink.

Volledig scherm
Desiree Groot Koerkamp tijdens eerder onderhoud aan het kunstwerk. © Carlo ter Ellen DTCT

Oldenzaal e.o.