Volledig scherm
Een asielzoeker uit Agelo aan het werk bij Kwekerij Kuipers. © Carlo ter Ellen

Kweker Kuipers concentreert zich volledig in Emsbüren

NOORD DEURNINGEN/EMSBÜREN - Kwekerij Kuipers keert Twente definitief de rug toe. Het van oorsprong Lutters bedrijf concentreert zich met zijn kwekerij en tuincentrum vanaf 2022 geheel op Emsflower net over de grens in het Duitse Emsbüren. 

En dat betekent dat Kuipers ook de laatste 17 hectare aan kassen voor de productie van pot- en perkplanten in Noord Deurningen van de hand doet. Over de verkoop van dit kassencomplex aan het Gravenveen aan collega-kweker Oude Oosterik heeft eigenaar Bennie Kuipers overeenstemming bereikt.

Miljoenen

Met de deal zijn ettelijke miljoenen gemoeid. Dit bedrag maakt deel uit van een totaal investering van liefst 145 miljoen die de inwoner van De Lutte de afgelopen jaren heeft gestoken in Emsflower: de uitbreiding van de kwekerij tot een totaal van 64 hectare en het tuincentrum tot 24.000 m2. Daarin past ook de verkoop van de kwekerij van 10 hectare voor pot- en perkplanten in Berlijn vorig jaar en het afstoten van de kwekerij in het Drentse Erica. Kuipers beschikt daar over 7 hectare voor perk- en potplanten en van groenten als tomaten en komkommers. De verkoop in Erica moet dit jaar zijn beslag krijgen.

Logistiek en transport

Dat Kuipers zijn hele bedrijf concentreert in Emsbüren heeft alles te maken met een effectieve logistiek en transport en met de verkeersvoorzieningen in de directe omgeving. Emsflower ligt vlak bij het kruispunt van de internationale snelwegen A3o van oost naar west en A31 van noord naar zuid. „In de weekends verladen we in Emsbüren gemiddeld zo’n 1000 vrachtwagens. Dan moeten we de ontsluiting van het bedrijf gewoon optimaal hebben, en dat is hier het geval”, zegt Bennie Kuipers. Daarnaast verzorgt Kuipers in Emsflower zijn eigen energie-behoefte.

Oldenzaal e.o.