Volledig scherm
© Robin Hilberink

Laatste hand aan omstreden NAM-leiding bij Rossum

ROSSUM - Protesten alom tegen het hervatten van de afvalwaterinjectie van de NAM in de Noordoost- Twentse bodem, maar aan de Bentertsteeg bij Rossum wordt deze week nog rustig doorgewerkt aan het repareren van de transportleiding.

Op deze locatie net buiten het dorp wordt de laatste hand gelegd aan een even unieke als omstreden operatie. Want zo mag de reparatie van de 45 kilometer lange transportleiding tussen Coevorden, via Schoonebeek langs de Nederlands-Duitse grens wel worden genoemd. Door roestvorming was de oude transportleiding lek geraakt waardoor op meerdere plaatsen vervuild injectiewater in de grond terechtkwam. Het probleem werd opgelost door in de bestaande leiding een nieuwe leiding van kunststof met een stalen geraamte aan te brengen.

Oliewinning
Als het Staatstoezicht op de Mijnen het licht op groen zet, zal de NAM zo snel mogelijk weer beginnen met het transporteren van het zogeheten productiewater dat vrijkomt bij oliewinning bij Schoonebeek. Het afvalwater wordt in lege aardgasvelden geïnjecteerd. Daarvan zijn er vele in Noordoost-Twente zoals op het Springendal bij Ootmarsum en bij Rossum. Maar volgens Smit zal bij de hervatting alleen nog water geï<CF3030>njecteerd worden in drie lege aardgasvelden bij Rossum. Deze locaties zijn: Bentert- steeg, Tramweg en Schipweg.

Oldenzaal e.o.