Volledig scherm
© Alphons Weierink

Landschap Overijssel neemt beheer Ootmarsumse beekdalen over

OOTMARSUM -Landschap Overijssel heeft het beheer en onderhoud van de verschillende beekdalen in en om Ootmarsum overgenomen van de gemeente Dinkelland. Met deze overdracht komen er meer financiële mogelijkheden om het beheer en onderhoud vorm te geven en daarmee de kwaliteit van de beekdalen te verbeteren.


Ze behoren tot de ‘parels’ van Ootmarsum: de waar mogelijk in oorspronkelijke en natuurlijke staat teruggebrachte beekdalen rond het stadje. Het behoud ervan is nu ook voor de nabije toekomst verzekerd. Wethouder Alfons Steggink is erg ingenomen met de gang van zaken. Want: „Als gemeente hadden we maar een zeer beperkt budget voor het beheer en onderhoud. Bij Landschap Overijssel ligt dat duidelijk anders. Dat kan een beroep doen op allerlei beheerssubsidie waarvoor wij niet in aanmerking komen.”
Project
De beheersoverdracht is in nauw overleg met de Stichting natuur en Milieu Ootmarsum tot stand gekomen. De SNMO stond imers eind jaren ‘90 al aan de basis van het herstel van de verschillende beekdalen met het project ‘terug naar de Bron’. Vrijwilligers van de SNMO zorgden ook voor het onderhoud door de beekdalen een keer per jaar uit te maaien. Van meer onderhoud was evenwel geen sprake omdat de gemeente er geen geld voor had. Nu Landschap Overijssel verantwoordelijk is, kan al het nodige onderhoud worden gepleegd, het hele jaar door. De vrijwilligers van de SNMO blijven overigens wel bij het jaarlijkse onderhoud betrokken. Landschap Overijssel werkt in de hele provincie nauw samen met vrijwilligers en krijgt daarom ook subsidies.

Oldenzaal e.o.