Volledig scherm
Johan en Miny Mulder waren de initiatiefnemers van de Stichting Litouwen. © Frans Nikkels

Litouwse minister eert initiatiefnemer Stichting Litouwen Johan Mulder

OOTMARSUM - Stichting Litouwen is definitief verleden tijd. Met het recente bezoek aan dit land van een grote delegatie, met onder andere initiatiefnemer Johan Mulder, is een einde gekomen aan 25 jaar onafgebroken hulp vanuit Noordoost-Twente.

De delegatie uit Noordoost-Twente nam een kijkje bij verschillende projecten die door de Stichting Litouwen werden gesteund.

Verrassing
Voor de initiatiefnemer, en 25 jaar onvermoeibaar de drijvende kracht achter de hulp aan Litouwen, was er een verrassing. Hij werd door de Litouwse minister van sociale zaken en werkgelegenheid in het zonnetje gezet. Zij kwam hem hoogstpersoonlijk bedanken voor zijn vele werk en inzet. De minister vertelde Mulder dat Litouwen mede door de hulp van de stichting in staat is om grotendeels op eigen benen te staan. Mulder was al eerder tot ereburger benoemd.

90 hulptransporten
In totaal vertrokken 90 hulptransporten in de afgelopen 25 jaar naar Litouwen. Het eerste transport betrof een aantal landbouwmachines waarmee drie jonge boeren hun verkregen land konden gaan bewerken. Gaandeweg werd de hulpverlening meer toegespitst op hulp en goederen voor ouderen, kindertehuizen, gemeenschapshuizen en behoeftige gezinnen. Soms reed er wel vier keer per jaar een vrachtwagen vol hulpgoederen naar Litouwen met meubilair, kleding, speelgoed, bouwmaterialen, sanitair en verf. Zelfs twee lijkwagens werden ernaartoe gereden.

Oldenzaal e.o.