Volledig scherm
Zeven vmbo- en havo/vwo-tweedeklassers van het Twents Carmel College in Denekamp hebben een Goethe-examen afgelegd. © Lars Smook

Meer ‘Goethe-leerlingen’:
Duits is hip in Denekamp

DENEKAMP - De laatste van de zeven ‘Goethe-leerlingen’ van het Twents Carmelcollege in Denekamp deed deze week op hoog niveau examen Duits. Nu is het duimen draaien en wachten op de uitslag. Docente Duits Marieke Dijkers: ‘Zo'n grote groep hadden we niet eerder. Heel gaaf.’

Mattia Verillo pikte het Duits op in het voetbalstadion. De 14-jarige leerling van het Twents Carmel College bezoekt samen met zijn opa thuiswedstrijden van Schalke 04. Een betere leerschool dan de Veltins-Arena had hij zich niet kunnen wensen. In het stadion maakte de scholier zich bliksemsnel de Duitse taal eigen. ,,Hij kent nu alle anti-Dortmund en pro-Schalke liedjes uit zijn hoofd”, zegt docente Marieke Dijkers lachend.

Goethe-Institut

 Mattia is een van de negen tweedejaars vmbo- en havo/vwo-leerlingen die het Goethe-programma volgden in Denekamp. Zijn leeftijdsgenoten en hij zijn een jaar lang op hoog niveau bijgespijkerd in het Duits. Zeven van hen legden een afsluitend examen af aan het Goethe-Institut in Amsterdam. Naast Mattia deden Lonneke Geers, Cesha Hammink en Marlot Crombosch dat op B1-niveau, vergelijkbaar met het eindexamenniveau havo. Eline Pil, Maikel Aveskamp en Jens Boerkamp deden examen op B2-niveau, vergelijkbaar met het vwo-eindexamen.

Achtergrondverhaal

„Het zijn stuk voor stuk kinderen die een bijzonder achtergrondverhaal hebben, met Duitsland als grote gemene deler. Maikel Aveskamp ging bijvoorbeeld in Duitsland naar de basisschool. En Cesha Hammink woont in Grasdorf, stadsdeel van Neuenhaus”, vertelt Dijkers. Met het afleggen van de examens is het vierde jaar van het Goethe-programma van het Twents Carmel College afgesloten. In Denekamp doen jaarlijks gemiddeld drie leerlingen aan het programma mee.
Dijkers: ,,Dit jaar was de deelname uitzonderlijk hoog. Het programma wint aan bekendheid en populariteit. Volgend schooljaar doen vijf of zes leerlingen mee. Heel gaaf om mee te maken.”

Pre

 Wie in deze regio de Duitse taal beheerst, heeft een pre, merkt de docente op. „Het ROC van Twente vraagt ons of we alsjeblieft Duits willen promoten, omdat de opleiding veel stageplekken heeft voor mbo-studenten aan de andere kant van de grens.” 

Erkenning

Ondertussen zijn de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen bezig met de erkenning van Nederlandse mbo-diploma’s in Duitsland. „Ik hoop dat het snel geregeld is.” En de Goethe-examens? De uitslagen druppelen over vier tot zes weken binnen. „Het was pittig, maar de leerlingen hadden er een goed gevoel over”, aldus Dijkers.

Oldenzaal e.o.