Volledig scherm

Met duizend man samen naar het EK kijken in Nordhorn

NORDHORN - Waar in Nederland veelal in de kroeg samen naar het voetbal wordt gekeken, doen ze dat in Duitsland net even anders. Daar, net over de grens in Nordhorn, zetten ze een enorme tent neer, op een industrieterrein. En dan wordt daar, op een weiland naast het vervoersbedrijf Bentheimer Eisenbahn, met duizenden samen naar de wedstrijd van die Mannschaft gekeken.

Grote verschil met het kroegkijken in Nederland is wel dat tijdens de wedstrijd het bier in de tent niet zo vrijuit stroomt als in Nederland. Sterker, wie in Nordhorn tijdens de wedstrijd een biertje wil bestellen, hoeft niet te wachten om bediend te worden. Toch, of misschien juist daarom, worden ook af en toe Nederlanders gesignaleerd in de tent.

Voetbalfeest
Bijvoorbeeld Joris Oude Hendrikman uit Denekamp, die eigenlijk ook gisteravond met een paar vrienden naar de wedstrijd Duitsland-Slowakije zou gaan. "Twee jaar geleden, met de finale van het WK, hebben we dat ook gedaan", zegt hij. "Op de fiets naar Nordhorn. Gewoon omdat het leuk is zo'n voetbalfeest mee te maken. We gaan als voetballiefhebbers, zijn niet specifiek voor de Duitsers. Het is gewoon een leuke sfeer." Dat was het inderdaad, al zijn de Duitsers nog niet zo overdadig gekleed als men in Nederland inmiddels is gewend. En tijdens de wedstrijd zit iedereen ook netjes, bijna stilletjes, aan de lange tafels. Om alleen bij een doelpunt een minuutje of wat heel hard te juichen. Gisteren drie keer.

Kwartfinale
Joris en zijn vrienden verkozen overigens te wachten tot de kwartfinale, voor ze weer naar Nordhorn fietsen. Alsof ze al wisten dat de Duitsers de Slowaken van de mat zouden vegen. "Bij die kwartfinale gaan we zeker", zegt Joris, die natuurlijk weet dat dan Spanje of Italië de tegenstander is.

Barbecues
Het is hopen dat het dan mooi weer is. Naast de tent is namelijk een soort strand gecreëerd, met een heus zwembad. Dan kunnen de barbecues ook aan, voor de Bratwurst...

Volledig scherm
Volledig scherm
© Lars Smook

Oldenzaal e.o.