Volledig scherm
pater Ben Velthuis © -

Met pater Ben Velthuis (97) is oudste Karmeliet van Nederland overleden

DENEKAMP/OOTMARSUM – In het verzorgingshuis Gravenstate bij het klooster van de Zusters Franciscanessen van Denekamp is pater Ben Velthuis overleden. Hij was met 97 jaar de oudste Karmeliet in Nederland. De in Ootmarsum geboren Velthuis was ruim 70 jaar priester.

Op 12-jarige leeftijd ging hij in 1935 naar het klein-seminarie in Zenderen. Tot 1942 volgde hij daar het gymnasium om in 1942 in te treden in de kloosterorde van de Karmelieten. Hij nam de naam Sixtus aan. Het eerste jaar was hij novice en in 1943 legde hij de geloften af. Na een studie filosofie en theologie in het Limburgse Merkelbeek vertrok pater Ben Velthuis naar São Paulo in Brazilië. Daar werd hij in 1949 tot priester gewijd. Maar pas een jaar later zou hij zijn eerste heilige mis opdragen in zijn geboortestad Ootmarsum.

Ootmarsum

Volledig scherm
Pater Velthuis met zijn moeder © Fotoarchief Velthuis

Na een lange reis per schip naar Italië en vervolgens via Rome kwam hij in augustus naar Ootmarsum. Daar werd hij op traditionele wijze geheel volgens de gebruiken van het Rijke Roomse Leven ingehaald als neomist, ofwel pas gewijd priester. Heel Ootmarsum liep daarvoor uit. De stad was versierd en alle verenigingen liepen mee met de feestelijke intocht van neomist Ben Velthuis, zijn moeder en pastoor. Pater Velthuis droeg in een uitpuilende Simon en Judaskerk zijn eerste heilige mis op.

Pater Ben Velthuis ging voor een vervolgstudie naar Rome waar hij de paus ontmoette. Van daaruit kwam hij terug naar Nederland; hij oefende verschillende functies uit. Van kapelaan in Almelo tot pastoor in Dedemsvaart en van zielzorger in verschillende ziekenhuizen in Duitsland tot rector van een bejaardenhuis. Hij was rusteloos, altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Pater Velthuis noemde zichzelf ooit ‘een zwerver’. „Maar overal waar ik heb gewerkt heb ik een stukje van mijn hart achtergelaten.”

Klooster

Vanaf 2008 woonde pater Sixtus bij het klooster in Denekamp. Daar overleed hij volkomen onverwacht in zijn slaap. De afscheidsviering is maandagmorgen om 10.30 uur in de parochiekerk in Zenderen. Aansluitend wordt hij ten ruste gelegd op het kloosterkerkhof daar.

Volledig scherm
Eerste heilige mis in de Simon en Judaskerk © Fotoarchief Velthuis
Volledig scherm
De bruidjes die meeliepen met de zuster van het klooster © Fotoarchief Velthuis
Volledig scherm
Pater Velthuis met zijn moeder en links Scheepers bij het ouderlijk huis © Fotoarchief Velthuis

Oldenzaal e.o.