Volledig scherm

Middeleeuwen terug in Uelsen

UELSEN - In openluchttheater wordt sfeer van honderden jaren geleden terug gehaald

Op het knusse terrein van het historische cultuurpark Am Feriengebiet in het Duitse Uelsen hebben Arno Remme en Andreas Roefs hun demonstraties even onderbroken om te genieten van een middeleeuwse Eintopf.
De stevige maaltijdsoep bestaat uit kool, wortelen, uien, gort en stukjes rundvlees. „Vooral groente en een heel klein beetje vlees”, vertelt Roefs. „Dat was in de Middeleeuwen ook zo. Vlees kreeg het gewone volk maar heel weinig, omdat het domweg te duur was”.

Die opmerking verraadt meteen zijn grote passie. De uit het Duitse Minden afkomstige Roefs probeert zich zo goed mogelijk in te leven en te verplaatsen in de Middeleeuwse tijd. „Je moet wel een klein beetje gek zijn, maar ik vind het fantastisch om steeds beter te ontdekken hoe de mensen toen sliepen, aten, woonden en zich vermaakten. En ik leer steeds weer nieuwe dingen”, zegt hij tussen de soep door die hem zichtbaar goed smaakt.

Op het Middeleeuwenfeest in Uelsen speelt hij letterlijk en figuurlijk de nar. Met veel humor, maar historisch verantwoord vertelt hij de toeschouwers over het entertainment in vroegere tijden. Het leven en werk van de nar, zijn maatschappelijke positie en de muziek waar de middeleeuwers naar luisterden, komen uitgebreid aan de orde. Ter demonstratie laat Roefs de Sackpfeife, een eenvoudige voorganger van huidige doedelzak, klinken over het terrein.

Oldenzaal e.o.