Volledig scherm
© ANP XTRA

Miljoenenfraude PGB-geld: rechtbank spreekt alle verdachten vrij

ALMELO – De rechtbank in Almelo heeft zeven  leidinggevenden van zorginstelling Saron vrijgesproken van miljoenenfraude met pgb’s. Het Openbaar Ministerie kreeg van de rechter zware kritiek op het onderzoek naar de fraude, dat maar liefst vier jaar duurde.

Huilen en juichen

Direct na de uitspraak brak een pandemonium los op de publieke tribune, waar tientallen cliënten van de instelling zich hadden verzameld. Er werd gejuicht, gehuild, iedereen viel elkaar in de armen. “Hier hebben we voor gebeden”, verklaarde een cliënte van de christelijke instelling. “Deze mensen hebben zo veel mensen zo geweldig geholpen en ze hebben zo veel geleden de afgelopen tijd.”

Cel en boete

Het OM had geëist dat zeven leidinggevenden van de zorginstellingen Pastoraal Centrum Saron uit Beuningen en In ’t Zadel uit Boekelo tot 30 maanden de cel in zouden gaan. Bovendien moesten ze 2,7 miljoen terugbetalen en eiste het OM een boete van ettelijke tonnen. De zeven werden verdacht van fraude, witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

De zorginstellingen zouden jarenlang hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (pgb’s), door teveel en verkeerde zorg te declareren zonder daarbij een urenregistratie vast te leggen.

Geen bewijs

Maar volgens de rechtbank is daar geen enkel bewijs voor. De rechters hekelden de manier waarop de administratie in de zorg geregeld is. Langdurige zorg kon op de beschikbare formulieren niet worden aangekruist, terwijl die wel verleend werd. Dat er vervolgens andere vormen van zorg werden gedeclareerd was volgens de rechtbank bekend, het werd gedoogd en het was gebruikelijk in de branche. Volgens de rechtbank valt dat de zorgorganisaties niet te verwijten.

Onvoldoende onderzoek

Volgens de rechtbank heeft het OM grote steken laten vallen. Er is onvoldoende onderzoek gedaan en de beschuldigingen tegen het zevental werden onvoldoende onderbouwd. Bewijs voor alle beschuldigingen ontbrak dus, en daarom werden ze vrijgesproken.

Oldenzaal e.o.