Volledig scherm
Aan de Bentertsteeg in Rossum wordt de laatste hand gelegd aan de gerenoveerde leiding. © Robin Hilberink

Ministerie gaat afvalwaterinjecties in Twentse bodem niet blokkeren

ROSSUM - Het ministerie van Economische Zaken gaat de hervatting van afvalwaterinjecties in Twentse bodem niet blokkeren. Als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de vernieuwde leiding heeft goedgekeurd, mag aardoliemaatschappij NAM volgende week de olieproductie in Schoonebeek hervatten.

„Als de leiding wordt goedgekeurd, past de hervatting binnen de bestaande vergunning”, zegt een woordvoerster van minister Henk Kamp. Zij benadrukt dat de minister nog dit jaar een beslissing hoopt te kunnen nemen over een mogelijk alternatief voor de injecties, dan wel voortzetting van het injecteren.

Woede
Ondertussen kan elk moment de vernieuwde leiding worden goedgekeurd, zodat nog deze of anders volgende week weer olie kan worden opgepompt en afvalwater in Twentse injectieputten stroomt. Tot grote woede van Overijsselse partijen, die ernstige gevolgen vrezen. Zo zijn de PvdA-afdelingen in Noordoost Twente woedend op de NAM en minister Kamp. De partij stelt dat ‘die doodleuk doorgaan met het vergiftigen van de bodem in ons mooie Twente’.

Onverteerbare zaak
De afdelingen spreken van een absoluut onverteerbare zaak. „Het wordt tijd dat de Twentse bevolking haar ongenoegen laat blijken en massaal in opstand komt tegen de tirannie van minister Kamp en zijn NAM.”
Ook statenleden Robert Jansen (GroenLinks) en Bowien Rutten (CDA) uitten zich zeer kritisch over de hervatting van de afvalwaterinjecties.

Handtekeningen
Rutten wijst op de 30.000 ingezamelde handtekeningen tegen de injectie en vindt het ‘niet toevallig’ dat de hervatting tijdens de zomervakantie is aangekondigd. Ze vindt bovendien dat Gedeputeerde Staten het niet kunnen maken om pas na het zomerreces over een eventuele actie na te denkenzoals GS bekend maakten.

Oldenzaal e.o.