Volledig scherm
© ANP

'NAM maakte ook geheime afspraken in Twente'

ROSSUM/DEN HAAG - Volgens het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft de NAM ook in Twente geheime overeenkomsten gesloten met inwoners, die daarmee een zwijgplicht opgelegd zouden hebben gekregen. Omtzigt zegt dat het gaat om situaties in Dinkelland.

Het Kamerlid diende deze week samen met fractiegenoot Agnes Mulder een breed gedragen motie in. Daarin wordt gevraagd alle zogenoemde ‘vaststellingsovereenkomsten’ van de afgelopen vijf jaar te openbaren, die de NAM met slachtoffers van schade afsloot. Tevens wordt minister Kamp van Economische Zaken gevraagd geen nieuwe geheime overeenkomsten meer af te sluiten.

Schade
In de gemeente Dinkelland kwamen vorig jaar bewoners van Tramweg in Rossum naar buiten met meldingen van schade aan hun woningen. In hun directe nabijheid zat vroeger een gaswinninglocatie, die nu een injectieput is voor afvalwater dat bij de oliewinning in Schoonebeek ontstaat. De bewoners beweerden dat de schade aan hun woningen daardoor is ontstaan. De bewoners die vorig jaar de publiciteit zochten, zeggen dat zij in ieder geval geen overeenkomst met de NAM sloten.

Oldenzaal e.o.