Volledig scherm
© Lars Smook

Nieuwe burgemeester Dinkelland mag ook ondernemer zijn

DENEKAMP - De nieuwe burgemeester van Dinkeland hoeft niet persé afkomstig te zijn uit het bestuurlijk-ambtelijk apparaat. Hij of zij mag ook een ondernemer met kennis en affiniteit zijn met het openbaar bestuur die als zogeheten zij-instromer het ambt gaat bekleden.

Dat gaf Benno Brand dinsdagavond als voorzitter van de vertrouwenscommissie commissaris van de koning Ank Bijleveld-Schouten als aanvullend advies mee met de profielschets voor de nieuwe burgemeester. De commissaris vroeg daar expliciet naar bij de bespreking van de profielschets zoals die door de vertrouwenscommissie was opgesteld en door de raad unaniem werd vastgesteld.

Verbinder
Behalve ondernemerschap moet de opvolger van Roel Cazemier ook een zogeheten verbinder te zijn, „Iemand”, aldus de VVD’er Brand, „die als netwerker in staat is om mensen bij elkaar te krijgen om op deze manier Dinkelland positief op de kaart te zetten.”

Multifunctioneel
Specifieke kennis van een bepaalde portefeuille is niet nodig hield Brand Ank Bijleveld verder voor. „De burgemeester moet multifunctioneel inzetbaar zijn.” En vooral ook over een flinke dosis humor beschikken. Want: „Het moet ook af en toe gewoon leuk zijn. Hij of zij moet er lol in hebben en met een kwinkslag iets kunnen brengen.”

Diversiteit
Ank Bijleveld vertelde de raad dat zij bij haar selectie rekening zal houden met de benodigde diversiteit van burgemeesters in het land. Alle kandidaten zullen bovendien streng worden gescreend: zowel fiscaal als door de AIVD. De sollicitatieprocedure begint na de vakantie. Rond 1 maart volgend jaar moet de benoeming rond zijn.

Oldenzaal e.o.