Volledig scherm
© Getty Images/Cultura RF

‘Ondergrondse bankier’ opgepakt in Deurningen

DEURNINGEN - De politie heeft deze week in een witwasonderzoek een man (59) uit Deurningen aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen via een Syrisch ondergronds bankiernetwerk. De politie onderzocht daarvoor dinsdag panden in onder meer Enschede en Deurningen. 

De opgepakte man uit Deurningen is deze vrijdag voorgeleid aan de rechtercommissaris in Rotterdam. De Dienst Landelijke Recherche deed onderzoek naar ondergronds bankieren en doorzocht deze week panden in Den Bosch, Deurningen en Enschede. 

Behalve in Deurningen werd ook een man in Den Bosch opgepakt. Hij was in het bezit van 380.000 euro aan contant geld. Het geld is in beslag genomen.

Ondergronds bankieren 

De mannen zouden een ondergrond bankiernetwerk runnen. Op die manier proberen criminelen vermogen buiten het zicht van de overheid te houden, zonder geld daarbij fysiek te verplaatsen. Bovendien worden er bancaire diensten verleend door personen die daar niet toe geautoriseerd zijn. 

Er wordt vooral vaak geld overgemaakt naar andere landen. Soms is er ook sprake van leningen via het systeem. Klanten van ondergronds bankieren hebben volgens de overheid voor criminele antecedenten.

Oldenzaal e.o.