Volledig scherm
© Frans Nikkels

Ootmarsum zorgt al 75 jaar voor gesneuvelde vliegeniers

OOTMARSUM - Ootmarsum heeft vrijdagmorgen herdacht dat het 75 jaar was geleden dat er een Engelse bommenwerper neerstortte in de Ageler Es. Daarbij kwamen de vier bemanningsleden om het leven.

Zij liggen sindsdien begraven op de hervormde begraafplaats in Ootmarsum. Daar vond ook de herdenking plaats op initiatief van de Ootmarsumse Josee Temmink-De Leeuw. Zij had er eerder dit jaar voor gezorgd dat de leeftijd van de gesneuvelde Kenyon Stafford Gowland op zijn grafsteen kwam te staan. Hij was slechts 20 jaar. Josse Temmink had dat uitgezocht in Engeland. Op de andere drie graven stond de leeftijd wel van de gesneuvelde vliegeniers: 25, 23 en 20 jaar.
Familie
Omdat er niets was geregeld voor een herdenking op 6 november, deed zij het. Ook burgemeester Roel Cazemier en wethouder Loes Stokkelaar waren aanwezig naast afgevaardigden van de Ben Morshuis Stichting. En naast Joke Jacobs en Betty Takkenberg; de weduwes van Hans Jacobs en Dick Takkenberg. Jacobs had bij leven van twee gesneuvelden de familie weten te achterhalen. Takkenberg verzorgde meer dan 25 jaar lang de vier graven.
Zus
Josse Temmink zocht niet alleen de leeftijd uit van Gowland maar slaagde er ook in de familie - een inmiddels 85-jarige zus en haar zoon - te achterhalen in Argentinié en in Canada. Alleen van de vierde vliegenier, Douglas Owen Cole, is nog altijd geen familie achterhaald. Josee Temmink heeft zich ten doel gesteld dat te bewerkstelligen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Oldenzaal e.o.