Dolly Dral: „Ik raad alle beginnende Nederlandse reisadviseurs aan de focus te verleggen naar Duitsland”
Volledig scherm
Dolly Dral: „Ik raad alle beginnende Nederlandse reisadviseurs aan de focus te verleggen naar Duitsland” © Robin Hilberink

Ootmarsumse reisadviseur: 'Alle pijlen op Duitsland'

OOTMARSUM - Dolly Dral uit Ootmarsum geeft een reisadvies met een mening. „Waarom zou je nog een reis bestellen bij een grote Nederlandse reisorganisatie? Wij kunnen in het oosten makkelijk vertrekken van Duitse vliegvelden. Duitse reisproducten zijn veel beter dan Nederlandse.”

Ruim vijf jaar runt Dral Reisadvies aan huis Travelwood. Van de 250 reizen die ze op jaarlijkse basis regelt voor klanten, loopt 90 procent via Duitsland, zegt ze.

Bagage

„Consumenten krijgen in Duitsland meer waar voor hun geld dan in Nederland. Een grote touroperator als TUI is hier zo machtig dat hij enorm hoge tarieven kan vragen. Waarom moeten we in Nederland betalen voor het inchecken en is het eten in het vliegtuig niet gratis? In Duitsland ben je verzekerd van degelijke producten en zit niemand te leuteren over futiliteiten als bagage.”

Volgens Dral is ook de Duitse massa een factor die meespeelt. „Het land heeft veel reisorganisaties. Ze hebben ook in mei nog vrije plekken voor reizen. Dat kun je in Nederland wel vergeten. Tegen die tijd zit hier alles vol.”

Blij maken

Dral beseft dat het klinkt als een reclamepraatje. „Maar ik wil enkel de klant blij maken.” Het is voor mensen in het oosten aantrekkelijk zich op Duitsland te richten, vervolgt ze. „Duitsland is dichtbij en je kunt er uit veel luchthavens kiezen. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zitten er alleen al zes.”

Dral werkte bij Arke en Reisbureau Brinkman. Dat laatste bureau begon volgens Dral als eerste in Twente met reizen vanaf Duitse luchthavens. Als zelfstandig reisadviseur borduurt ze daarop voort. „Ik raad alle beginnende Nederlandse reisadviseurs aan de focus te verleggen naar Duitsland. Je krijgt daar nog ouderwets commissie, kunt er nog iets verdienen.”

Oldenzaal e.o.