Volledig scherm
Drukte op de vakantiebeurs van de stichting MeeReizen. © Christian van der Meij

Op reis met gehandicapten nog steeds populair in Twente: "Het is genieten en werken"

DEURNINGEN - Een halve eeuw geleden gingen gehandicapten en hun verzorgers voor het eerst op vakantie. MeeReizen bestaat nog steeds, met een enorme variatie aan bestemmingen. Van Rijssen tot Gran Canaria.

'Mijn tweede keus is Noorwegen. Dan ga ik vliegen. Boven de wolken, prachtig", zegt Oldenzaler Henk Leus (73). Op de vakantiebeurs voor mensen met een verstandelijk beperking van de stichting MeeReizen heeft hij zijn keuzes al gemaakt. Hij geniet. ,,De voorpret is de mooiste pret", weet voorzitter Roel Cazemier van MeeReizen.

"Mooi op tijd zelfstandig"
Vijftig jaar geleden zochten 'geestelijk gehandicapten' en hun verzorgers voor het eerst een reis uit. MeeReizen was toen nog een kleine afdeling van de Sociaal Pedagogische Dienst Twente. Sinds vier jaar staat MeeReizen op eigen benen. ,,We waren mooi op tijd zelfstandig", zegt Cazemier, verwijzend naar het opheffen van gehandicaptenzorg MEE Twente als gevolg van een gewijzigde financiering.

"Het is een virus"
Johan Ensink (68) uit Enschede gaat al dertig jaar mee als vrijwilliger op reis. Hij zit deze zondagmiddag in het wegrestaurant Frans op den Bult in Deurningen ook weer achter een kraam op de vakantiebeurs. Kell am See is dit jaar zijn bestemming. En Schoonoord. Het is niet onbelangrijk dat de vrijwilligers niet alleen de reis, maar ook zichzelf presenteren. "Het moet wel klikken tussen de deelnemers en de vrijwilligers", zegt Ensink. Hij rolde in de vakantiereizen vanuit ander vrijwilligerswerk. Na een eerste reis was hij verkocht. "Het is een virus", aldus Ensink. "Deelnemers zijn altijd enthousiast, net als de vrijwilligers. En ook onderling tussen de vrijwilligers ontstaat een band. Je maakt vrienden."

Genieten en werken
Henk Leus betaalt de reis zelf en ook die van zijn begeleiders. Ensink gaat als vrijwilliger 'gratis' mee. Al is 'gratis' eigenlijk een fout woord. "Je doet alles dat anders een begeleider doet. Helpen aan- en uitkleden, helpen met wassen, in en uit de bus helpen. Natuurlijk heb je zelf ook vakantiepret. Maar de deelnemers blijven het uitgangspunt. Het is genieten en werken." "Ja", interrumpeert Henk. "Vakantie is mooi. Ik ga elk jaar. Ik heb er geld voor, dus waarom zou ik het niet doen?"

"Humor is heel belangrijk"
Aan vrijwilligers lijkt in Frans op den Bult geen gebrek. Boven en beneden is het druk. Er kan gekozen worden uit een enorme variatie aan bestemmingen. Van Schoorl tot Florida en van Rijssen tot Gran Canaria. ,,Elke bestemming heeft haar eigen charme", zegt Ensink. ,,Maar het gaat toch vooral om de band met de deelnemers. Wat je daarvoor nodig hebt? Verantwoordelijkheidsgevoel, inlevingsvermogen, trouw, echtheid. En humor. Humor is heel belangrijk."

Volledig scherm
Drukte op de vakantiebeurs van de stichting MeeReizen. © Christian van der Meij

Oldenzaal e.o.