Volledig scherm
De kerncentrale in Lingen © Cees Elzenga / hetoog.nl

Opnieuw problemen in kerncentrale Lingen

LINGEN - In de kerncentrale in Lingen zijn opnieuw problemen ontdekt. Nadat in mei al scheuren in twee verwarmingsbuizen van een stoomgenerator werden aangetroffen, waren er woensdag problemen met de stroomtoevoer. Tegenstanders van de kerncentrale in Duitsland hebben een grote demonstratie aangekondigd.

De Duitse kerncentrale, op een half uur rijden van Denekamp, voerde woensdag testen uit met de stroomtoevoer. Daarbij werd gestuit op problemen met gelijkrichters, een elektronische schakeling. Bij een stroomstoring zou zo'n gelijkrichter stroom moeten blijven leveren, maar dat gebeurde niet: de stroomtoevoer viel korte tijd weg. Ook een andere gelijkrichter toonde gebreken. De defecte richters zijn vervangen en het incident is gemeld bij de verantwoordelijke instanties, meldt Grafschafter Nachrichten.

Andere incidenten

In mei was er ook al een incident bij de Duitse kerncentrale. Er werden scheuren gevonden in twee verwarmingsbuizen van een stoomgenerator. Eind vorig jaar woedde er bovendien brand bij de kerncentrale. Na die brand was er veel onduidelijkheid over de gevaren en het gebrek aan communicatie van de autoriteiten. Het leidde tot vragen in meerdere Twentse gemeenten en tot Kamervragen.

Het aantal incidenten in de kerncentrale in Lingen loopt inmiddels op tot meer dan 150, verspreid over de afgelopen 40 jaar.

Grote demonstratie

Milieuorganisaties en burgerinitiatieven hebben een nieuwe demonstratie aangekondigd, gepland voor zaterdag 26 oktober. Zij willen daarmee aandacht vragen voor de gevaren van de kerncentrale in Lingen. De demonstranten noemen de centrale een groot gevaar voor de regio en pleiten voor sluiting. Eigenaar RWE en de deelstaatregering van Niedersachsen spreken die gevaren tegen.

De demonstratie, volgende week zaterdag, begint om 12:00 uur en wordt ondersteund door tientallen organisaties uit Duitsland.

PvdA Overijssel wil opheldering

De Overijsselse PvdA-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de nieuwe problemen in de kerncentrale in Lingen. PvdA-Statenlid Peter Hermans wil van de provincie weten of er bij de problemen van de afgelopen week wel (goed) gecommuniceerd is met de Nederlandse autoriteiten. Ook maakt de fractie zich zorgen over de ‘voortdurende incidenten’ in de Duitse kerncentrale.

Volledig scherm
© Cees Elzenga / hetoog.nl

Oldenzaal e.o.