Volledig scherm
Zo was het... © Alphons Weierink

Ottershagen Tilligte valt compleet droog

TILLIGTE - Het komt niet zo heel vaak voor. Zeker niet in het najaar als het vaak en veel regent. Maar dat is de laatste weken niet of nauwelijks het geval. Dus is het natuurgebied de Ottershagen drooggevallen.

Voor de vele vogels die momenteel op doortrek zijn naar warmere oorden en daarbij de Ottershagen aandoen om te fourageren, moet het een bijzondere ervaring zijn. Waar ze anders in de ondergelopen weilanden volop voedsel kunnen vinden, is dat nu beduidend minder. Veel vogels trekken daarom meteen verder naar gebieden waar wel water is.

Regen
"Uniek is het niet", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van het natuurgebied. "Maar wel bijzonder dat er in de Ottershagen helemaal geen water meer staat." De oorzaak is bekend: niet genoeg regen. Maar ook het oppompen van water uit de nabijgelegen sloot zet nauwelijks zoden aan de dijk. Dat gebeurt namelijk met een windmolentje. "Maar er is ook nauwelijks wind, dus..."

Echt nadelig voor de weidevogels is deze situatie niet. "Het zou", aldus de woordvoerder, "pas rampzalig zijn als dat in het voorjaar het geval zou zijn. Want dan hebben de vogels jongen en die moeten wel gevoed worden."

Voordeel
Elk nadeel heeft zijn voordeel. Want door de droge weersomstandigheden kan Natuurmonumenten het gras in de weilanden nu nog wel steeds maaien. En dat kon juist niet in de natte maanden juli en augustus, wanneer dat normaliter gebeurt.

Volledig scherm
...en zo is het nu © Carlo ter Ellen

Oldenzaal e.o.