Oud putgat Het Stift wordt groenwerker fataal in Weerselo

videoWEERSELO/ALMELO - Het dodelijk ongeval maandagmiddag op het terrein van het voormalige klooster Het Stift in Weerselo is vermoedelijk het gevolg van een trieste samenloop van omstandigheden. Bij het ongeval is een 54-jarige man uit Tubbergen om het leven gekomen, de man werkte bij het bedrijf Soweco uit Almelo. Het ongeval gebeurde maandagmiddag even voor vier uur.  

Het slachtoffer was vanuit een hoogwerker bezig met het onderhoud van bomen op Het Stift. Op een gegeven moment wilde de groenmedewerker zich met de hoogwerker verplaatsen. Tijdens het rijden is de hoogwerker met een voorwiel in een gat van een oude put terechtgekomen. Daardoor raakte de hoogwerker in onbalans en werd het slachtoffer uit de bak geslingerd. 

Twee collega's getuige

De hoogwerker was tijdens het rijden uitgeschoven, het slachtoffer bevond zich tijdens het ongeval op een hoogte van ongeveer vijf meter. De hoogwerker zelf is niet omgevallen tijdens het incident. Twee medewerkers van Soweco waren maandagmiddag getuige van het ongeval.

„Dit is erg triest. Ik werk hier nu 41 jaar. Het is de eerste keer dat we iets dergelijks meemaken. Het is de zwartste dag uit de geschiedenis van Soweco”, zegt Henk Abels, manager bedrijfsvoering van Soweco. Het oude putgat waardoor de hoogwerker in onbalans raakte bevond zich onder een gazon en was volgens Abels niet te zien. 

'Domme, domme pech’

„Het slachtoffer had alle certificaten, de machine was gecertificeerd. Het is gewoon domme, domme pech.  Volgens mij is er niet iets waardoor dit ongeval had kunnen worden voorkomen. Ook niet als de bak lager had gestaan”, zegt Abels. Het slachtoffer droeg geen valbeveiliging, dat is volgens Abels bij dergelijk werk ook niet verplicht. Volgens Soweco is het wel of niet dragen van valbeveiliging in hoogwerkers momenteel wel onderwerp van discussie.

Abels kan niet aangeven of het toegestaan is een hoogwerker met uitgeschoven bak te verplaatsen. „Daar doe ik geen uitspraken over. Dat is aan de Arbeidsinspectie. De hoogwerker was in ieder geval niet maximaal uitgeschoven.” 

Volledig scherm
© 112 Oldenzaal-News United
  1. Almelose advocaat over zaak Claire: ‘Hoezo het kind beschermen? Kinderrechters passen wet toe’
    PREMIUM

    Almelose advocaat over zaak Claire: ‘Hoezo het kind beschermen? Kinderrech­ters passen wet toe’

    ALMELO/OOTMARSUM - Hij brengt het als een typisch voorbeeld van een zaak waarin hij jeugdbeschermers, maar ook een politieman graag onder ede aan de tand had gevoeld. Ibrahim Mercanoglu, advocaat te Almelo, en gespecialiseerd in familierecht en jeugdzorg, is ervan overtuigd dat het de zaak van zijn cliënt Claire van Wijk en haar beide dochters uit Ootmarsum had kunnen dienen. Het mocht niet zo zijn: de kinderrechter stak er - opnieuw - een stokje voor.

Oldenzaal e.o.