Volledig scherm
De paarden- en ponymarkt trekt veel bekijks. © Reinier van Willigen

Paardenhandel in Denekamp bij het ochtendgloren

DENEKAMP - De échte handel was er al bij het ochtendgloren. Om 6.00 uur wisselde zaterdag menig paard en pony van eigenaar. Het volk stroomde later op de ochtend massaal toe in het centrum van Denekamp. Vanwege de paardenmarkt, maar ook voor het uitgebreide randprogramma. 

Dampende, glanzende erg grote en zeer kleine paarden en pony´s staan geduldig op rij op het Nicolaasplein. „Ga maar niet te dicht achter de paarden staan”, waarschuwt een moeder haar kroost. „Aai de pony maar op zijn hoofd.”

„We hebben nog nooit zoveel grote paarden op de markt gehad”, zegt ere-voorzitter Willy Brandsma. Veertig jaar was hij voorzitter van de paarden- en ponymarktcommissie. Het stokje droeg hij twee jaar geleden over aan Ceriel Nijhuis. „De formule is wat veranderd”, zegt hij. „We geven de deelnemers geen prijzen meer, maar we schenken hen een premie per aangevoerd dier. Wél hebben we zojuist een prijs uitgereikt voor de handelaar die het schoonste geheel toont.”

Nostalgie

Hij wijst naar drie prachtig getoiletteerde wedstrijdpaarden met ingevlochten manen en staart. „De eigenaar komt helemaal uit Bad Oinhausen. Hij heeft vannacht twee uur gereden”, weet Nijhuis. Verderop trekt de hoefsmid bekijks, terwijl hij de hoeven van een schimmel bewerkt. „Het is hier een al nostalgie. Ook de ouderwetse palingroker past er mooi tussen”, meent Nijhuis.

„Genoeg te eten en te drinken ook overal. En ondertussen zijn we erg kien op het welzijn van de dieren. Er is genoeg stro, hooi en water.” Ook op de aanvoerwegen naar het plein is het een drukte van belang. Zeker vanwege het mooie weer zijn alle plekjes op de kinderrommelmarkt bezet. Ook daar wordt goede handel gedreven.

Oldenzaal e.o.