Volledig scherm
De auto's waarin het koninklijk paar en hun gevolg wordt rondgereden door Twente. © Ron Hemmink

Protest tegen afvalwaterinjectie langs route koninklijk paar

OOTMARSUM/ ROSSUM - Tegenstanders van de injectie van afvalwater in Twentse bodem hebben donderdag gedemonstreerd langs de route van het koninklijk paar van Almelo naar het Springendal. Op het Springendal kijken koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de wasserij. De demonstranten toonden een spandoek met de tekst: 'Na 1 teerput nu 13 x een afvalput'.

De route die het koninklijk paar aflegt, komt dicht langs één van de locaties waar afvalwater van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) de grond in gaat. Het afvalwater ontstaat bij de oliewinning in Schoonebeek en wordt bij Rossum in oude Twentse gasvelden gepompt.

De tegenstanders zeggen dat er te veel onzeker is over de injectie, bijvoorbeeld over de kans op aardbevingen. De leiding tussen Schoonebeek en Rossum was vorig jaar lek geraakt. Deze week nog oordeelde de rechtbank Overijssel dat de NAM de afvalwaterinjectie kan hervatten nu de leiding is hersteld.

Langs de route zijn meer spandoeken. Zo bedanken bewoners van het azc in Ootmarsum Nederland met de tekst 'Holland bedankt'.

Oldenzaal e.o.