Volledig scherm
Roy van Aalst zit voor de PVV in de Tweede Kamer. © ANP

PVV-Kamerlid verkoopt grond na burenruzie in Deurningen: ‘Ben weggepest’

DEURNINGEN - Toekomstige buren die, voordat ze hun nieuwe stulp hebben betrokken, al zodanig ruzie hebben dat de rechter er aan te pas moet komen: het gebeurde in Deurningen. Een van de betrokkenen: PVV-Kamerlid Roy van Aalst.

Ze hadden al met elkaar gesproken over een te organiseren buurtbarbecue. Maar de kans dat de familie Van Aalst een speklap op het rooster legt bij het buurtfeest aan de Gammelkeresweg is nihil. Want Roy van Aalst en echtgenote – hij geniet bekendheid als Tweede Kamerlid voor de PVV – gaan er niet meer wonen. Het echtpaar heeft de kavel die het kocht in de buurtschap Gammelke alweer ‘met verlies’ doorverkocht. 

 „Want ik ben veel van huis en vrees voor de veiligheid van mijn gezin”, zegt Van Aalst maandagmiddag tegen kort gedingrechter K. Haarhuis. Hij meldt tijdens een raadsvergadering in Dinkelland verbaal te zijn geïntimideerd door zijn toekomstige buurman – Etiënne Meier – en anderen bewoners van de buurtschap.

Wegversmalling

Dat het volledig mis is gegaan tussen de toekomstige buren, komt vooral door gebrekkige communicatie, zo blijkt. De drie Twentse families die een kavel kochten aan de Gammelkeresweg werden gezamenlijk eigenaar van die circa 4,5 meter brede toegangsweg. Daarop staan twee eiken. De weg versmalt tot 2,5 meter rond de eiken. Dat is te smal voor vrachtwagens, die bij de bouwkavel van de familie Meier moeten lossen. Maar de gemeente Dinkelland geeft geen kapvergunning voor de eiken.

Dus laat buurman Meier de weg verbreden. Die weg komt dan wel iets over de grond van de familie Van Aalst te lopen. „Tijdelijk”, benadrukt advocaat Didier Fransen van de familie Meier tijdens het kort geding, dat hij namens Meier tegen Van Aalst heeft aangespannen. 

‘Weggepest’

Want Van Aalst heeft een hek geplaatst op de erfgrens, waardoor de vrachtwagens met bouwmaterialen er niet meer langs kunnen. „Die weg is verbreed zonder toestemming van Van Aalst”, zegt advocaat Diederik Briedé. „En over tijdelijk is helemaal nooit gesproken.”

Het conflict is dus zo hoog opgelopen, dat Van Aalst zijn kavel heeft doorverkocht. Het hek heeft hij ook al weggehaald. Het kort geding is daarmee volgens hem ‘volstrekt overbodig’. Maar buurman Meier blijft wantrouwig. „De kavel is wel verkocht, maar nog niet geleverd. Het hek kan dus nog worden teruggeplaatst door Van Aalst”, legt diens advocaat Didier Fransen uit. 

Bovendien zegt Meier 40.000 euro schade te hebben geleden door dat hek. Hij wil dat verhalen op Van Aalst. Dat schadebedrag wordt verder niet onderbouwd. De vrachtwagens konden via een andere route ook bij zijn kavel komen, dus daardoor kan de schade niet zijn ontstaan. Van Aalst in zijn slotwoord: „Wij horen niet in die buurtschap, we zijn weggepest.” 

Uitspraak: aanstaande woensdag.

Oldenzaal e.o.