Volledig scherm
Joop Heesink (l) en Henk Bruggink voor het pand van BAM in Oostmarsum © Carlo ter Ellen

Sluiting BAM raakt Ootmarsum in het hart

OOSTMARSUM - BAM Infra Energie & Water sluit zijn vestiging in Ootmarsum. De gevolgen voor het personeel lijken mee te vallen. Toch komt de klap hard aan in de 'Siepelstad'.

De boodschap raakt Joop Heesink. Zijn 'hele leven' werkte hij er. En dan krijgt hij deze dinsdagmorgen te horen dat het kantoor van BAM Infra Energie & Water in Ootmarsum dichtgaat. Eind dit jaar.

"Verschrikkelijk", is de eerste reactie van de inmiddels 73-jarige voormalige hoofdboekhouder. "Een hard gelag voor de medewerkers en een klap voor de werkgelegenheid in Ootmarsum. Dit doet me heel wat."

Pionier
BAM is dan ook niet zomaar een bedrijf in de Siepelstad. De bouwgigant streek in 1993 in Ootmarsum neer toen deze de firma Hulsink overnam. Een oer-Ootmarsums bedrijf, in 1930 opgericht door Gerard Hulsink. Joop Heesink was de vierde werknemer. "De grondlegger zelf heeft me nog aangenomen. Een goed en sociaal werkgever", zegt hij over Hulsink, een pionier op het vlak van de aanleg van water- en gasleidingen. Saillant detail: Gerard Hulsink (1904-1968) wordt met naam en toenaam genoemd in de canon van Ootmarsum, het overzicht van de voornaamste personen uit de lokale historie.

Kostenbesparingen
De komende sluiting is een gevolg van de kostenbesparingen, die BAM - geplaagd door de afgelopen crisis - wil doorvoeren. Voormalig financieel-directeur Henk Bruggink, hij werkte liefst 46 jaar voor Hulsink en BAM, vindt het dan ook 'niet raar' dat zijn voormalige werkgever 'Ootmarsum' sluit. "De laatste jaren zag ik het al wel aankomen. Een heleboel taken werden naar elders overgeheveld." Toch werd er in 2010 nog een nieuwe vleugel aan het kantoorpand aan de Denekamperstraat gebouwd. "Als dat niet was gebeurd, was de zaak eerder dichtgegaan."

Centralisatie
Als de eerste schrik is weggeëbd bij Joop Heesink geeft hij toe dat de sluiting ook voor hem niet helemaal onverwacht komt. "In het maandblad van BAM las ik geregeld over centralisatie van vestigingen. En Ootmarsum zit natuurlijk wel in een uithoek."

Herinneringen
Heesink en Bruggink koesteren intussen hun herinneringen aan hun Hulsink/BAM-tijd. "Toen we in 1993 door BAM werden overgenomen hadden we een omzet van 100 miljoen en 800 medewerkers."

Joop Heesink, Henk Bruggink en al die andere oud-werknemers van Hulsink en BAM zullen het voortaan moeten doen met herinneringen én met de jaarlijkse middag voor gepensioneerden. "Daar zijn we dit jaar mee begonnen, dat is wel heel toevallig."

Oldenzaal e.o.