Volledig scherm
Boswachter Jeroen Buunen legt uit dat de kap van bomen op het Springendal nodig is voor meer diversiteit in het natuurgebied. © Reinier van Willigen

Staatsbosbeheer licht kaalslag Springendal toe in rondleiding

OOTMARSUM/VASSE - De kaalslag in het Springendal tussen Ootmarsum en Vasse leidt tot zoveel vragen dat Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel zaterdag een rondleiding verzorgden door het gebied om nut en noodzaak van de kap nog eens toe te lichten.   

Wie over de Hooidijk rijdt kan het niet ontgaan. De kaalslag aan weerszijden van de straat. Nodig om de biodiversiteit in het gebied te vergroten, maar voor veel mensen is de kap van de bomen een doorn in het oog. Boswachter Jeroen Buunen begrijpt dat de kap emoties met zich meebrengt. „Daarom willen we mensen tijdens een rondleiding nogmaals uitleggen waarom we dit moeten doen.” 

Verminderen stikstof 

Zo'n dertig belangstellenden meldden zich rond half 10 bij de beheerlocatie van Staatsbosbeheer aan de Hooidijk om van daaruit een wandeling te maken door het gebied. Buunen legde onder meer uit dat de bomenkap onderdeel is van het landelijke programma aanpak stikstof (PAS), dat er op is gericht de uitstoot van stikstof te verminderen. In veel Natura-2000 gebieden, waartoe ook het Springendal behoort, is te veel stikstof aanwezig waardoor kwetsbare planten en dieren verdwijnen. De PAS-maatregelen zijn gericht op het herstel van deze natuurgebieden en moeten in 2021 zijn uitgevoerd.

Oldenzaal e.o.