Volledig scherm
© Cees Elzenga / hetoog.nl

Staatssecretaris wil beter contact over kerncentrale Lingen, ook als er geen risico is

DEN HAAG/LINGEN - Bij een incident in en of bij de kerncentrale in Lingen moet beter gecommuniceerd worden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil samen met haar Duitse collega lering trekken uit de gang van zaken na de brand bij splijtstoffabriek ANF, op een kilometer van de kerncentrale.

Bij de splijtstoffabriek brak op donderdagavond 6 december brand uit . De Duitse hulpdiensten sloegen groot alarm en rukten massaal uit naar de fabriek, die hemelsbreed op een kilometer afstand van kerncentrale Emsland staat. Hoewel al snel duidelijk was dat er geen brand woedde ín de kerncentrale, was er toch sprake van onrust in Twente. De Veiligheidsregio Twente communiceerde die avond echter niet over de brand.

De Veiligheidsregio en het Nationaal Crisiscentrum waren wel op de hoogte van het incident, maar werden pas na het blussen van de brand officieel geïnformeerd door de Duitse autoriteiten. Dat was volgens de richtlijnen. Omdat er geen gevaar dreigde, was dat in een eerder stadium ook niet nodig.

Onnodige onrust voorkomen

Wellicht moet de communicatie in de toekomst echter anders, stelt de staatssecretaris. 'Afgezien van uitwisseling van informatie in het geval van risicosituaties vind ik het belangrijk dat er goede, eenduidige en consistente communicatie over de grens plaatsvindt, ook bij situaties waarbij er geen sprake is van een risico. Hiermee kan voorkomen worden dat er onnodige onrust ontstaat', schrijft Van Veldhoven in haar antwoord op de vragen van GroenLinks, PvdA en CDA. Bovendien stelt ze uit het onderzoek naar het incident lessen te willen halen voor de toekomst, 'met name op het punt van snelle en éénduidige communicatie aan beide zijden van de grens.'

Onderzoek

Uit metingen van de brandweer in Duitsland bleek al snel dat er geen radioactieve stoffen zijn vrijgekomen. Op dit moment loopt een onderzoek naar de oorzaak, mogelijke gevolgen en eventuele aanpassingen die nodig zijn om een nieuw incident te voorkomen. De staatssecretaris zegt toe de uitkomsten van de evaluatie door de Veiligheidsregio Twente te delen met de Tweede Kamer.

Oldenzaal e.o.