Volledig scherm
© Lars Smook

Stille Revolutie in de boerenstand in Twente

OOTMARSUM - De Stille Revolutie. Dit is de titel van de expositie die donderdag wordt geopend in het Openluchtmuseum in Ootmarsum. De omwenteling van het platteland van Twente in de 20ste eeuw staat centraal.

De boerenfamilie - Henk en Stien - Groenewold uit Beuningen bij Denekamp is een van de exponenten. Zij komen aan het woord. De Stille Revolutie is een gezamenlijk project van museum TwentseWelle, de IJsselacademie en Historisch Centrum Overijssel.

Stilzwijgend
Ze laat zien hoe met name de generaties boeren van na de Tweede Wereldoorlog hun leven razendsnel zagen veranderen. Alles moest sneller, groter en efficiënter. Het was een ware revolutie binnen de boerenstand die stilzwijgend werd ondergaan tussen alle andere veranderingen in de Nederlandse samenleving. Dat tijdsgewricht krijgt nu een stem met De Stille Revolutie. Virtueel De organisatoren hebben in de afgelopen jaren heel wat getuigenissen van de ‘stille revolutie op het platteland’ verzameld, uitgewerkt, te boek gesteld en in beeld gebracht. Zoals van de boerenfamilie Groenwold in Beuningen. Bezoekers van de expositie gaan virtueel op bezoek bij de boeren in de keuken en hoort daar de verhalen over de veranderingen aan. De expositie loopt tot en met 12 december.

Oldenzaal e.o.