Volledig scherm

Teruglezen | Wethouder Dinkelland moet vertrekken

DENEKAMP - Volg hier live het verslag van de eerste raadsvergadering van de gemeente Dinkelland nadat Eric Kleissen middels een motie van wantrouwen uit het college is gezet. Op de agenda staat de mislukking van Dinkelland Werkt, een dossier van wethouder Annette Zwiep.

00:15 De vergadering is beëindigd.

00:13 Annette Zwiep: "Complimenten voor de mensen van Dinkelland Werkt, bedankt voor jullie inzet. Ook dank voor mijn ambtenaren en ik zal jullie missen. Ik heb mij ingezet voor de bewoners van Dinkelland. Binnen deze coalitie is mij het werk onmogelijk gemaakt." Ze verlaat de zaal onder luid applaus.

00:12 De motie om het gehele college weg te stemmen is verworpen met 11 stemmen tegen.

00:10 De motie van wantrouwen tegen Annette Zwiep is met 12 stemmen voor aangenomen.

00:01 Annette Zwiep moet vertrekken. Met de stem van Algemeen Belang Dinkelland is een meerderheid bereikt voor de motie van wantrouwen.

00:00 Fons Maathuis (D66): "Er is geen vertrouwen in het college. Zo kunnen we niet meer verder"

23:56 Benno Brand (VVD) "De eerste motie hebben we zelf ingediend. Met de tweede motie gaan we niet akkoord."

23:55 Jos Jogems (CDA) "We steunen de motie van de VVD tegen wethouder Annette Zwiep. We steunen de tweede motie voor het wegsturen van het college niet. We willen niet dat de gemeente bestuurloos is"

23:50 Er wordt overgegaan op de stemming.

23:45 De twee ingediende motie's zijn samengevoegd tot 1. De nieuwe motie volgt in grote lijnen de motie van de PvdA, waarin het college niet per direct wordt ontbonden, maar per 1 januari.

23:35 Cel Severijn (PvdA) Ook de Partij van de Arbeid dient een motie in. De partij wil het college niet per direct ontbinden, maar per 1 januari om zodoende een afkoelingsperiode in te lassen. Beide motie's lijken het niet te gaan halen.

23:35 Anita ten Dam (Lokaal Dinkelland) "Wij kunnen niet akkoord gaan met het wegsturen van 1 wethouder. We willen daarop een motie indienen om het gehele college weg te sturen." Lokaal Dinkelland heeft de motie samen met de fractie van D66 samengesteld. De twee partijen zeggen het vertrouwen van het college op.
De raadsleden van het CDA overleggen hun stem. Foto Carlo ter Ellen

23:30 Antia ten Dam (Lokaal Dinkelland) vraagt opnieuw een schorsing aan. Dit keer voor 10 minuten.

23:25 Annette Zwiep: "We zitten zeker niet stil. We zijn nog steeds op zoek naar mogelijkheden om zoveel mogelijk mensen naar werk te begeleiden."

23:20 Jos Jogems (CDA) "Blij dat er in het tweede termijn wel een vurig debat van Zwiep kwam. We willen weten hóe Zwiep de aanbevelingen van het rapport door wil voeren. U heeft ons kosten voorgespiegeld, die vele malen hoger zijn dan dat ze waren."

23:20 Anita ten Dam (Lokaal Dinkelland). "Zwiep kon vandaag niks meer doen om de motie van wantrouwen tegen te gaan. Met het vertrek van de wethouder helpen we de gemeente niet."

23:10 De vergadering wordt hervat.

22:40 De stemming voor de motie van wantrouwen tegen wethouder Annette Zwiep wordt voorbereid. Stemformulieren worden uitgedeeld. De raadsvergadering wordt op verzoek van Anita ten Dam voor een periode van 20 minuten geschorst. De schorsing van de vergadering wordt met 10 minuten verlengd.Annette Zwiep houdt haar betoog. Foto Carlo ter Ellen.

22:30 Wethouder Annette Zwiep neemt het woord. "Om Dinkelland Werkt hier neer te zetten als een waardeloos product, daar pas ik voor. We hebben als college ons nek uitgestoken om een mooi product te maken. Heel Nederland volgde onze pilot. Er zijn fouten gemaakt. We moesten het finetunen, maar die kans hebben we nu nooit gekregen."

Volledig scherm

22:20 Benno Brand (VVD) dient een motie van wantrouwen in tegen wethouder Annete Zwiep.

22:10 De raadsvergadering wordt 10 minuten gepauzeerd. Het publiek is verbaasd over de reactie van wethouder Zwiep, die niet ingaat op de vragen van de raad.
Veel publiek aanwezig tijdens de raadsvergadering. Foto Jacobine Melis

Volledig scherm

22:00 Jos Jogems (CDA): "Mooi dat mevrouw Ten Dam de wethouder zo vurig verdedigt. Maar wij willen juist wethouder Zwiep hierover horen. Ik ben enorm teleurgesteld in de reactie van de wethouder. Vooral na de geruchten over een motie van wantrouwen die mogelijk tegen haar zal worden ingediend."

21:35 Anita ten Dam (Lokaal Dinkelland) verdedigt haar partijgenoot Annette Zwiep over haar rol binnen het dossier. "Er wordt gesproken dat Zwiep niet in control zou zijn. Als je wordt tegengewerkt en dan niet in control bent, lijkt me vrij logisch." Benno Brand (VVD). "Ik begrijp niet waarom mevrouw Ten Dam de vragen die alle raadsleden hebben gesteld aan wethouder Zwiep nu gaat beantwoorden. Ik wil dat Zwiep onze vragen beantwoordt." Ten Dam: "de antwoorden op jullie vragen staan in het rapport. Ik weet niet of meneer Brand deze wel juist heeft gelezen? Ik blijf het constant zeggen. Je kan net zo hard trekken aan een kar met vierkante wielen, hij komt niet vooruit."

21:30 Wethouder Annette Zwiep van Lokaal Dinkelland: "Het college neemt de aanbevelingen van het rapport over. De vragen die u aan mij stelt, staan in het rapport." Zwiep gaat niet in op de vele vragen die de raadsleden hebben gesteld.

21:25 Agnes ten Dam van Algemeen Belang Dinkelland: "Is de verantwoordelijk wethouder wel in control. Hoe kan een college goed functioneren als een wethouder adviezen van de raad naast zich neerlegt?"

21:15 Fons Maathuis van D66: "Praten over gele kaarten heeft geen zin meer. Het gaat hier om het falen van het gehele college, niet alleen van wethouder Zwiep."

20:55 Benno Brand van de VVD "Pilot mag mislukken, maar waarom en door wie is die pilot mislukt? Als raad zijn we te weinig geïnformeerd. Ambtenaren waren bij de start van de pilot te weinig enthousiast. Volgens het rapport speelde dit mee in het mislukken van het dossier. Waarom heeft de wethouder de ambtenaren niet kunnen enthousiasmeren voor de pilot? Volgens het rapport had de wethouder te weinig invloed op het dossier, maar zou dit niet moeten? Moet zij dan niet stoppen met het dossier, zoals wij eerder al hadden gevraagd middels het geven van de gele kaart?"
Op 15 december 2015 lag wethouder Annette Zwiep ook al onder vuur. Foto Frans Nikkels

Volledig scherm

20:50 Jos Jogems van het CDA: "CDA heeft eerder een gele kaart gegeven aan wethouder Annette Zwiep, vanwege het vragen van extra financiering voor het dossier Dinkelland Werkt. We vragen de portefeuillehouder van het dossier om zelf om te stappen. Reden is dat Dinkelland Werkt vele tonnen extra heeft gekost, daarnaast zijn er te veel mensen benadeeld door het project."

20:40 Anita ten Dam van Lokaal Dinkelland over het rekenkamerrapport: "Waarom is de pilot mislukt? Ieder die hier zit: de raad, het college en noaberkracht, is verantwoordelijk voor de mislukking van Dinkelland Werkt. Het dossier is door ons allen onvoldoende gemonitord. Ieder is te weinig betrokken geweest."

20:36 De raadsvergadering van vandaag wordt geopend. Op de agenda staat 1 punt: het rekenkamerrapport Dinkelland Werkt. De rekenkamercommissie heeft hierin geconcludeerd dat Dinkelland Werkt is mislukt. De commissie geeft daar vier redenen voor: het plan was bij de start niet duidelijk, de structuur te complex, de communicatie tussen de verschillende organisaties verliep stroef en de aansturing en het toezicht schoot tekort. Lees hier het volledige artikel.

20:15 De stukken van de raadsvergadering van vorige week zijn nu behandeld. Er wordt een pauze van een kwartier ingelast.

19:55 De agendapunten van vorige week worden als van ouds puntsgewijs behandeld. Over de strubbelingen binnen het college wordt nog geen woord gerept.

19:30 De raadsvergadering van vorige week wordt hervat. Hij werd geschorst nadat Eric Kleissen na een motie van wantrouwen het college moest verlaten.

19:25 Nog vijf minuten voordat de raadsvergadering begint. De tafels zijn ditmaal anders geschikt. Waar de vorige keer vijf wethouders zaten, zijn er nu vier over: Alfons Steggink, Loes Stokkelaar, Annette Zwiep en Ilse Duursma. Lokaal Dinkelland is van 10 naar 8 raadsleden teruggelopen. De twee oud-Lokaal Dinkellanders hebben de nieuwe partij Algemeen Belang Dinkelland opgestart.
Henk Meijer en Agnes ten Dam van de nieuwe partij Algemeen Belang Dinkelland. Foto Carlo ter Ellen

Volledig scherm
Volledig scherm
De vier wethouders bij de raadsvergadering © Carlo ter Ellen

Oldenzaal e.o.