Volledig scherm

Touwtrekkers Koapman vrezen kracht Zwitsers

TILLIGTE - De touwtrekkers van Koapman uit Tilligte vertrekken woensdag naar het wk touwtrekken uit Zweden. Goud lijkt niet haalbaar.

Ooit waren de touwtrekkers van TTV Koapman door niemand te verslaan. In de jaren 90 werd de club uit Tilligte drie keer wereldkampioen. Dat was de glorietijd van Koapman. Ook in de jaren daarna was de club van de partij op de meest aansprekende toernooien in het buitenland. Maar het wereldgoud werd nooit meer bemachtigd.

Woensdag vertrekt het gezelschap naar Malmö. In Zweden wordt het WK voor clubteams en landen gehouden. Koapman hoopt de komende dagen hoge ogen te gooien. Maar een wereldtitel lijkt te veel gevraagd. Daar komen andere clubs voor in aanmerking.


Trainer-coach Tom Scholten van Koapman verwacht niet dat zijn team opgewassen is tegen de Zwitsers. De touwtrekkers uit het Alpenland bereiden zich veel serieuzer voor op het wereldkampioenschap. „Die trainen vijf keer in de week. Ook in de winter wordt getraind. Wij hebben een winterstop, maar die kennen ze in Zwitserland niet. De touwtrekkers gaan er daar vijf of zes jaar volledig voor om goede resultaten te bereiken”, weet Scholten.

In Tilligte is dat anders. Het is volgens Scholten bijna onmogelijk om een lange periode met dezelfde groep te werken. „Het kost tien jaar om een sterke ploeg op te bouwen. Vroeger lukte dat wel, maar nu niet meer. Jonge touwtrekkers krijgen andere interesses. Ze doen niet alleen aan touwtrekken, maar ook aan bijvoorbeeld motorsport of voetbal. Bovendien gaan ze op zaterdagavond uit”, zegt Scholten.


Vier of vijf keer in de week trainen is een utopie. Daar zitten de touwtrekkers van Koapman niet op te wachten. Twee keer in de week vinden ze toereikend. „Ik wil niet zeggen dat wij niet serieus aan touwtrekken doen, maar we doen het anders dan de Zwitsers. Daarom zal het heel moeilijk zijn om hen te verslaan”, zegt Scholten.

De inwoner van Tilligte is onder de indruk van de Zwitsers. Bij het vorige grote toernooi in dat land keek hij zijn ogen uit. „Touwtrekken leeft daar enorm. Er kwamen 4.000 tot 5.000 toeschouwers op de wedstrijden af. De entourage was geweldig.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Oldenzaal e.o.