Volledig scherm
© Annina Romita

Traditionele rogge-oogst in Denekamp met educatief karakter

DENEKAMP - Op de museum-akker bij Natura Docet Wonderryck in Denekamp is woensdagmiddag de rogge op de traditionele manier geoogst. Dus zoals vroeger met behulp van zicht en pikstrik.
Jan Pikkemaat `liet zien dat hij het oude ambacht niet is verleerd. Want met vaardige hand maaide de 81-jarige op een boerderij in Lattrop geboren Denekamper de rogge. Hij had zichtbaar plezier in zijn werk op de akker naast museum Natura Docet Wonderryck. De kunstmatig aangebracht es was deze woensdagmiddag het decor van de jaarlijkse rogge-oogst van de zogeheten Kearls van ‘t Oale Spul: een aantal vrijwilligers dat deze oude traditie sinds een jaar of twaalf in ere houdt. Met de bedoeling de jeugd van nu iets mee te geven van vroeger.
Winkel
„Kinderen weten dat brood uit de winkel komt”, licht Alwie Goossens - lid van ’t Oale Spul - toe, „maar ze hebben geen idee waar het van wordt gemaakt en waar het vandaan komt.” Daarom wordt het hele proces van begin tot eind het jaar door in beeld gebracht. Van het bewerken van de grond, het zaaien, maaien, het dorsen en vervolgens het malen van de rogge tot meel waarvan brood wordt gebakken. In het najaar worden daarvan volgens aloud recept de zogeheten Meester Bernink Stoet’n van gebakken. Het eerste exemplaar is traditiegetrouw voor iemand die zich in Denekamp zeer verdienstelijk heeft gemaakt. De rest wordt verkocht.

Oldenzaal e.o.