Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Twente massaal aan de jodiumpillen

DENEKAMP - In de gemeente Dinkelland en Losser werden vorig jaar 80.000 jodiumtabletten verspreid. De plaatsen liggen namelijk binnen het risicogebied, mocht er een kernramp plaatsvinden in het Duitse Lingen.

Alle 8.000 inwoners jonger dan veertig jaar en alle zwangeren in die zone ontvingen in mei 2015 een doosje met tien jodiumtabletten, die schildklierkanker moeten voorkomen.

In een begeleidende brief schreef burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Dinkelland dat de kans op een kernongeval zeer klein is. Maar toch, wat als er wel iets gebeurt? “Dan moet ik weten waar die pillen liggen”, zegt de Denekampse Anne Rerink (32).

Ze heeft het pakketje na ontvangst direct in een keukenmandje gelegd. Maar Rerink vindt de actie van de Veiligheidsregio Twente en haar gemeente wel opmerkelijk. “Ze willen die kerncentrale sluiten, maar waarom geven ze ons dan wel deze tabletten?” De begeleidende brief met tekst en uitleg heeft ze niet meer bewaard. “Ik weet dat we bij een kernongeval moeten wachten op bericht van de overheid.”

1,5 miljoen pillen
Het blijft waarschijnlijk niet alleen bij Dinkelland en Losser. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil nu dat jongeren tot 18 jaar en zwangeren binnen de 100 kilometer zone van een kerncentrale ook worden voorzien van deze tabletten.

In Twente zou dat gaan om zo’n 150.000 mensen, zo'n 1,5 miljoen pillen dus. . Jodiumtabletten zijn nuttig voor kinderen en volwassenen van 40 jaar en jonger. Boven een leeftijd van 40 jaar bestaat er volgens de overheid op basis van onderzoek geen meerwaarde voor het slikken van deze tabletten. Cazemier verwacht geen problemen bij de uitvoering van het plan van minister Schippers.

In Hengelo liggen sinds 2013 zo’n 500.000 pillen opgeslagen. Het is nog even de vraag hoe de distributie van de jodiumtabletten plaats gaat vinden. „We denken aan het inschakelen van verloskundigen, huisartsen en drogisterijen.” Cazemier verwacht hierover nog bericht van het ministerie.

Oldenzaal e.o.