Volledig scherm
Het gerenoveerde Tolhuis dat vrijdagmiddag, met weinig vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Dinkelland, officieel werd heropend. © Stadt Nordhorn

Verbazing over wegblijvers bij heropening Tolhuis aan Almelo-Nordhornkanaal

DENEKAMP/NORDHORN - De officiële heropening van het opgeknapte tolhuisje aan het kanaal Almelo-Nordhorn had vrijdag een grensoverschrijdend feestje moeten worden. Maar de Hollandse opkomst bleef beperkt tot een handjevol raadsleden van de oppositie in de raad van Dinkelland.

De langdurige restauratie van het tolhuisje was een bijzonder project. Drie jaar geleden werd het uit 1904 daterende gebouwtje aangekocht door de Stadt Nordhorn. Een aankoop die vooral werd ingegeven door de grote historische waarde van het inmiddels behoorlijk vervallen pand. In combinatie met een woonhuis voor de douaniers en de sluis is het tolhuisje aan het kanaal Almelo-Nordhorn de enige in zijn soort in Nedersaksen. Twee ton werd geïnvesteerd in de opknapbeurt. Het merendeel werd betaald door de deelstaat en de Europese Unie.

Noabers

Nu de restauratie is afgerond, was het tijd voor een feestelijke heropening. Hiervoor werd ook een uitnodiging verstuurd aan de noabers in Dinkelland. Temeer omdat het gebouwtje vanaf nu gebruikt gaat worden voor allerlei grensoverschrijdende activiteiten.

Omdat hij -in deze vakantieperiode- als enige van het college in staat was om in Nordhorn acte de présence te geven, was afgesproken dat burgemeester John Joosten zou gaan. „Naar wat ik heb begrepen, ging het om een vrij kleine bijeenkomst”, vertelt Joosten, die verder aangeeft dat hij op persoonlijke titel aanwezig had willen zijn. Zover kwam het echter niet. Joosten werd ‘opgehouden’ en moest zich verontschuldigen bij zijn collega Thomas Berling. Typisch geval van overmacht dus.

Verbazing

Omdat de burgemeester uiteindelijk verstek moest laten gaan en de beide coalitiepartijen CDA en VVD niemand naar Nordhorn hadden gestuurd, bleef de Nederlandse belangstelling dus beperkt tot vertegenwoordigers van Groen Links, Lokaal Dinkelland en Burgerbelangen Dinkelland. Groot was bij deze oppositiepartijen de verbazing over de absentie van zowel het college als de overige fracties. Zeker omdat de grensoverschrijdende samenwerking toch redelijk hoog in het vaandel van de gemeente staat. 

Afweging

CDA-voorman Jos Jogems tilt niet aan te zwaar aan de geringe animo vanuit Dinkelland voor dit feestje: „De uitnodiging is in de vakantieperiode binnengekomen. Na de laatste fractievergadering is hier geen overleg meer over geweest. Heel veel mensen zijn nog weg. Of we er niet bij hadden moeten zijn? Volgens mij moet iedereen hier zijn eigen afweging in maken. Je moest eens weten voor hoeveel dingen we worden uitgenodigd.” 

Oldenzaal e.o.

Poll

Recreatiezwemmers in Dorper Esch komen er bekaaid af

  • Onbegrijpelijk, en dat na de dure verbouwing (61%)
  • Eerst maar afwachten, het bad is nog niet eens klaar (20%)
  • Ik blijf wel zwemmen in Nordhorn (20%)
1232 stemmen