Volledig scherm

Voorbestaan oude ambachten op Ootmarsumse Siepelmarkt in gevaar

OOTMARSUM - Ze zijn één van de pijlers van de Siepelmarkten in Ootmarsum: de demonstraties van oude ambachten. Maar het voortbestaan ervan is ernstig in gevaar. Want er zijn steeds minder ambachtslieden beschikbaar.

Ze haken af vanwege de hoge leeftijd of vanwege fysieke problemen. En dat is een serieus probleem volgens secretaris George Dujardin van de Stichting Siepelmarkten Ootmarsum. In de aanloop naar de Siepelmarkten van dit jaar, komende donderdag is de eerste in een reeks van drie, is een aantal ambachtslieden onverwacht afgehaakt.

„In enkele gevallen hebben we een vervanger kunnen vinden. Maar over een paar jaar kom er een moment dat we voor een voldongen feit staan dat er geen ambachtslieden meer zijn. We moeten daarom gaan nadenken over alternatieven. We zullen de formule van de Siepelmarkten moeten herzien.”

Boerendansers
Voor dit jaar is alles weer aardig op de rol. En dat houdt ook in dat de Ootmarsumse boerendansers weer van de partij zijn. Vorig jaar ontbraken zij. De organisatie kon niet in staan voor de veiligheid van de bezoekers omdat de boerendansers voor hun optreden gebruik maken van paard en wagen. En zonder paard en wagen wilden de boerendansers niet. Door een andere route te nemen en niet meer via de drukke Grotestraat te rijden, denken de organisatie en de boerendansers dat de veiligheid wel beter gewaarborgd is.
Kindermarkt
Het programma is verder als vanouds. De hele binnenstad is één grote gevarieerde markt. De kindermarkt is één van de trekpleisters. Ook is er de hele dag door overal muziek van bandjes en orkesten. De Siepelmarkten zijn van 10.00 tot 18.00 uur.

Oldenzaal e.o.