Voorzitter Twents Haringcomité komt uit de lucht vallen

VIDEODE LUTTE - Hij kwam letterlijk uit de luchtvallen, de nieuwe voorzitter van het Twents Haringcomité. Met een tandemsprong aan de parachute. 

Volledig scherm
Gelukkig hield de nieuwe voorzitter van het Twents Haringcomité het vaatje Hollandse Nieuwe goed vast. © Emiel Muijderman

Er zijn bestuursleden binnen de organisatie van het jaarlijkse Hollandse Nieuwe-festijn op De Wilmersberg, die op minder originele wijze hun entree maakten. Voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) is dus voor de komende jaren de aanvoerder van het meest prestigieuze haringfeestje in Twente. Iedereen die wat voorstelt in Twente, of iemand kent die wat voorstelt – en als gast wordt geïntroduceerd – wordt genood voor de party op De Wilmersberg.

Voorzitter Henk Kesler was er voor het laatst bij de functie van preses. Volgens Kesler was het nimmer zo druk op De Wilmersberg, omdat iedereen wilde controleren of hij er ook écht mee op houdt. Maar beloofd, is beloofd. Dus stelde Kesler zijn opvolger Ten Broeke voor. De Haaksbergenaar wiste zich na zich sprong aan het valscherm, waarmee hij het vaatje nieuwe haring kwam afleveren, het zweet van het voorhoofd. „We even spannend zo’n sprong.” Wat heet: de laatste keer dat het eerste vaatje met de parachute werd bezorgd, eindigde de ‘postbode’ bij de dokter. Barbara Fransen deed een jaar of tien geleden bij de Twentse Haringprimeur ook een tandemsprong en landde dermate ongelukkig dat ze er mee op de poli terecht kwam.

Zilveren haring

Jaarlijks hoogtepunt van het treffen van de fine fleur uit de regio is de uitreiking van de Zilveren Haring aan een Tukker die de regio over een reeks van jaren positief op de kaart heeft gezet. Die kaart – hij trekt ze regelmatig – was in dit geval erg toepasselijk: Bjorn Kuipers mocht het kleinood in ontvangst nemen. De arbiter uit Oldenzaal was verguld met de prijs, maar tevens zo eerlijk om er aan toe te voegen dat hij uitnodigingen om zijn opwachting bij de Twentse Haringprimeur te maken tot op heden steevast terzijde had geschoven. „Er kwam steeds iets anders tussen.” Ja, ja.

Volledig scherm
Björn Kuipers, winnaar van de Zilveren haring 2019. © Emiel Muijderman

Thijs van Leer

Elk jaar is er naast de gebruikelijke bobo’s wel een opmerkelijke gast op de Twentse Haringprimeur. Dit jaar nipte Thijs van Leer onder het tentdoek aan een colaatje. „Drinken doe ik al lang niet meer.” Hocus Pocus was de hit, die Van Leer in 1970 scoorde met zijn band Focus. Toen was hij nog hippie met lange bakkerbaarden en een wilde bos krullen. Maar als 71-jarige treedt de toetsenist/fluitist nog bijna wekelijks op, meldt hij met gepaste trots. Van Leer was door kunstenares Maureen Knobben, galeriehoudster te Ootmarsum, meegetroond naar de haringparty. Ze kenden elkaar van Maureens vernisage in Het Amstel Hotel, zodoende. Zo was bij het vallen van de avond de cirkel rond met twee fluitisten – Van Leer en Kuipers – die ieder hun eigen lied floten en een nieuwe voorzitter van het comité die werd toegejuicht in plaats van uitgefloten.

Volledig scherm
Thijs van Leer (71), dit keer zonder fluit. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
Het Twents Haringcomité laat een Hollandse Nieuwe langs de huig glijden. © Emiel Muijderman

Oldenzaal e.o.