Jan en zijn vrouw botsen soms. Hij keert zich steeds meer af van de katholieke kerk, ook na een vechtpartij met ‘meneer pastoor’, Mariet is een fanatiek vrijwilliger.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan en zijn vrouw botsen soms. Hij keert zich steeds meer af van de katholieke kerk, ook na een vechtpartij met ‘meneer pastoor’, Mariet is een fanatiek vrijwilliger. © Familie Ophuis

Vrijbuiter ‘Ophoes Jan’ (1931-2020) uit Deurningen vecht robbertje met ‘meneer pastoor’

in herinneringDEURNINGEN - De oorlog trekt sporen. ‘Ophoes Jan’, zoals ze de vrijbuiter-elektricien in en om Deurningen kennen, strijdt van jongs af tegen knellend gezag van kerk en overheid. Het leidt tot een knokpartij met de dorpspastoor. Een kapelaan is huilend getuige.

In zijn jonge jaren biecht Jan tegen zijn vrouw op dat hij een robbertje heeft gevochten met de pastoor. De strenge zielenherder eist dat hij op een ladder klimt, om hoog in de Plechelmuskerk een lamp te monteren. De elektricien weigert. De ladder wankelt, hij is bang. Als Ophuis vraagt of de pastoor hem dood wenst, schopt de dienaar Gods hem tegen de voeten en beveelt hem omhoog te klauteren. Dat pikt Jan niet, hij geeft de pastoor rake klappen. De dienaar Gods mept terug. Ze rollebollen over de kerkvloer. Een toekijkend kapelaan valt snikkend en biddend op de knieën, hij smeekt de vechtersbazen te stoppen.

  1. Ootmarsums kunstwerk als statement tegen gedwongen eenzaamheid ouderen tijdens corona
    PREMIUM

    Ootmarsums kunstwerk als statement tegen gedwongen eenzaam­heid ouderen tijdens corona

    OOTMARSUM - Hij kan het niet laten. De inmiddels 74-jarige Frans Houben uit Ootmarsum heeft langs de doorgaande Oldenzaalsestraat in zijn woonplaats een levensgroot kunstwerk gemaakt met daarop een statement tegen de eenzame opsluiting van senioren in verzorgings- en verpleeghuizen. „Zie het maar als een protest tegen de kilheid waarmee in Den Haag beslissingen over oudere mensen worden genomen.”

Oldenzaal e.o.