Volledig scherm
90 procent van de ondervraagden vindt het filmen van een ongeluk eigenlijk niet kunnen © Shutterstock

VVD Dinkelland wil filmen van hulpverleners verbieden

DENEKAMP - Het filmen en fotograferen van hulpverleners zou verboden moeten worden. Dat vindt de Dinkellandse VVD, die daarover schriftelijke vragen stelt aan het college. De fractie hoopt dat andere gemeenten zullen volgen met eenzelfde voorstel.

Hulpverleners krijgen er steeds vaker mee te maken. Ze kunnen hun werk niet uitvoeren zonder daarbij gefotografeerd of gefilmd te worden. Omstanders staan à la minute met hun telefoon in hun hand om een reddingsoperatie vast te leggen op beeld.

Het is voor VVD-raadslid Joris Poffers een doorn in het oog. Hij ging in gesprek met hulpverleners. „Het getuigt niet alleen van weinig respect voor eventuele slachtoffers, maar ook voor de hulpverleners. Afgezien daarvan belemmert het hen ook gewoon in hun werkzaamheden. Ze hebben continu het gevoel dat ze op de vingers worden gekeken.”

Poffers noemt een simpel voorbeeld. „Ik sprak een brandweerman over het redden van een kat uit een boom. Hij denkt tegenwoordig wel twee keer na over hoe hij die kat pakt. Als je hem bij het nekvel grijpt, welke reacties levert dat dan op? Vooral als het dan op sociale media terechtkomt. Ze zijn bang om aan de digitale schandpaal genageld te worden.”

Momenteel is het in de gemeente Dinkelland toegestaan om hulpverleners te filmen of fotograferen. Wat de VVD betreft komt daar verandering in. De fractie wil dat wordt onderzocht of het mogelijk is om een extra artikel in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van Dinkelland toe te voegen die het verbiedt om zonder toestemming hulpverleners te fotograferen of filmen. Daartoe gaat de VVD schriftelijke vragen stellen aan het college. Mocht het college instemmen met de VVD, wil de fractie ook andere gemeenten oproepen hetzelfde te doen, omdat hulpverleners gemeentegrensoverschrijdend werken. 

„We hebben het in Nederland steeds over ‘handen af van onze hulpverleners’, wat ons betreft hoort dit daar ook bij. Ze moeten hun werk zonder belemmeringen uit kunnen voeren.”

Oldenzaal e.o.

Poll

Recreatiezwemmers in Dorper Esch komen er bekaaid af

  • Onbegrijpelijk, en dat na de dure verbouwing (61%)
  • Eerst maar afwachten, het bad is nog niet eens klaar (20%)
  • Ik blijf wel zwemmen in Nordhorn (20%)
1232 stemmen