De groep Rossum-Volthe-De Lutte van de Binnenlandse Strijdkrachten in mei 1945, met de Russen Grote Iwan (helemaal links), Boris (tweede rij van onderen, vierde van links), Kleine Iwan (tweede rij van onderen, helemaal rechts) en Jacob (onderste rij in het midden). 
Fotograaf onbekend
Volledig scherm
PREMIUM
De groep Rossum-Volthe-De Lutte van de Binnenlandse Strijdkrachten in mei 1945, met de Russen Grote Iwan (helemaal links), Boris (tweede rij van onderen, vierde van links), Kleine Iwan (tweede rij van onderen, helemaal rechts) en Jacob (onderste rij in het midden). Fotograaf onbekend © Onbekende fotograaf

Wat de Russen in Rossum deden

Het bospad bestaat nog, maar de schuilhut in de vorm van een takkenbossenhoop is er niet meer. Hier in het bos bij de havezate Het Everloo bij Rossum hielden vier Russische mannen zich maandenlang schuil, van eind 1944 tot aan hun bevrijding op 2 april. Wie waren zij?

Jan Racer Palthe weet de bewuste plek feilloos terug te vinden. „Daar stond mijn broer Herman op de uitkijk”,  zegt hij, en wijst naar de andere kant van de zandweg. „Die uitkijkpost was nodig. Het stikte hier van de landwachters die op zoek waren naar onderduikers.”

Oldenzaal e.o.